Tusk convoacă un summit european pentru finalizarea acordului privind Brexit
Consiliul European din octombrie va însemna momentul adevărului pentru negocierile privind Brexitul, a spus preşedintele Donald Tusk.
Gabriela Mitrovici, 25.09.2018, 11:07
Consiliul European din octombrie va însemna momentul adevărului pentru negocierile privind Brexitul, a spus preşedintele Donald Tusk. El consideră că atunci se va vedea punctul maxim al progreselor şi rezultatelor negocierilor, iar în funcţie de acestea se va decide dacă va fi nevoie de un summit extraordinar în noiembrie pentru formalizarea acordului.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că va cere un summit special pe tema Brexit-ului la mijlocul lunii noiembrie, pentru finalizarea acordului cu Marea Britanie. El a atras, însă, atenţia că, în pofida progreselor, mai sunt de soluţionat capitole importante din acest acord, precum situaţia frontierei nord-irlandeze şi viitoarele relaţii economice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, Donald Tusk cerând guvernului de la Londra să ‘regândească’ propunerile avansate. El a facut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă înainte de a prezida un summit neoficial între liderii celor 27 de statele membre, desfășurat săptămâna trecută, în Salzburg, Austria.
Negocierile pe tema Brexit-ului au ajuns în etapa decisivă.Mai multe scenarii sunt încă posibile astăzi, dar vreau să menționez că unele dintre propunerile premierului Theresa May,cuprinse în aşa-numitul Plan de la Chequers, indică o evoluție pozitivă în abordarea Marii Britanii ca şi o dorinţă de a diminua cât mai mult posibil efectele negative ale Brexit-ului. Mă refer, între altele, la disponibilitatea de a coopera mai strâns în domeniul securităţii şi politicii externe. În ceea ce priveşte alte subiecte, cum ar fi chestiunea irlandeză, sau cadrul cooperării economice, propunerile Regatului Unit vor trebui modificate şi negociate în continuare. Probabil că astăzi avem mai multă speranţă, dar avem cu siguranţă din ce în ce mai puţin timp. Aşadar, fiecare zi rămasă trebuie folosită pentru negocieri. Aş dori să le finalizăm în această toamnă. De aceea, propun organizarea încă unui summit pe la jumătatea lui noiembrie.
Deşi negocierile privind condiţiile generale ale Brexitului au înregistrat progrese, ele continuă totuşi să se împiedice mai ales de complicata problemă a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, chestiune ce ameninţă încheierea acordului în ansamblu, ceea ce ar însemna că pe 29 martie 2019 Marea Britanie ar ieşi din Uniune fără nici un acord.
Atât Londra cât şi Bruxelles-ul se opun restabilirii controalelor la frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, ceea ce ar ameninţa fragilul acord de pace nord-irlandez, dar nu reuşesc să cadă de acord asupra modalităţilor de soluţionare a acestui capitol.
Uniunea Europeană i-a cerut Marii Britanii să aibă în vedere o aşa-numită soluţie de ‘backstop’, care să se aplice dacă nu se va reuşi găsirea alteia mai bune. Dar guvernul britanic se teme că o eventuală menţinere a Irlandei de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ar compromite integritatea teritorială a Regatului Unit.