Avertisment FMI pentru un Brexit fără acord
Negocierile dintre Bruxelles şi Londra pe tema ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au intrat pe ultima sută de metri.
Mihaela Mihai, 24.09.2018, 11:03
Negocierile dintre Bruxelles şi Londra pe tema ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au intrat pe ultima sută de metri. Până la sfârşitul lunii viitoare ar trebui încheiat un acord de retragere, astfel încât să poată exista o perioadă de tranziţie. Lipsa unui acord ar avea consecinţe negative asupra economiei britanice, avertizează FMI.
Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, crede că o ieșire din Uniunea Europeană fără un acord de retragere ar provoca pierderi substanțiale economiei britanice. Ar fi vorba în special de o creștere a ratei dobânzilor, dar și, într-o măsură mai mică, de un impact negativ asupra celorlalte economii din Uniune.
Presa britancă a vorbit de altfel în ultima perioadă de perspectiva creșterii ratei dobânzilor care ar putea duce la reducerea prețului caselor cu o treime.
Printre alte posibile efecte negative au fost menționate reintroducerea tarifelor de roaming la telefonie mobilă și pierderea valabilității permiselor de condus britanice în țările din spatial comunitar.
Cu cât plecarea va fi mai turbulentă, cu atât vor fi mai grave consecinţele, a fost avertismentul directoarei FMI. De altfel, creşterea Produsului Intern Brut în Marea Britanie – a cincea economie a lumii – a încetinit după referendumul din iunie 2016.
Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie anul viitor, iar până acum nu există un acord de retragere.Sunt puncte de vedere diferite legate de modul încare va arăta frontiera dintre Irlanda, țară membră a Uniunii, şi Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, dar și de viitorul relaţiilor comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.
Respectăm decizia britanicilor de a ieși din Uniune, deși o regretăm profund. Cerem însă guvernului britanic să înțeleagă că odată ce o țară părăsește Uniunea nu mai poate să beneficieze de aceeași poziție privilegiată ca un stat membru. Dacă iese din Uniune, o țară nu mai este, firește, parte a pieței unice și, cu siguranță, nici nu poate fi parte doar a unor segmente alese de către ţara respective.
A fost mesajul transmis de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în urmă cu două săptămâni în discursul despre Starea Uniunii rostit în legislativul de la Strasbourg. Șeful executivului comunitar a ținut însă să adauge: După data de 29 martie, Regatul Unit nu va fi niciodată o țară terță ca oricare alta pentru noi. Regatul Unit va fi întotdeauna un vecin și un partener foarte apropiat, din punct de vedere politic, economic și al securității.
Totul depinde acum de capacitatea Marii Britanii și a Uniunii de a încheia luna viitoare negocierile privind acordul de retragere, așa cum s-au angajat. Iar termenul limită a fost stabilit pentru ca documentul să poată fi prezentat parlamentului britanic și celui European spre ratificare.
Uniunea Europeană spune însă că nu va face compromisuri în privinţa pieţei unice în negocierile cu Regatul Unite. Puţin dispusă la concesii se arată şi Marea Britanie.
Dacă în cele din urmă va fi încheiat un asemenea acord, la mijlocul lunii noiembrie ar urma să fie organizat un summit extraordinar, după cum a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.