Măsuri luate pentru protejarea desfășurării alegerilor parlamentare
Comisia Europeană ia măsuri pentru a se asigura că alegerile de anul viitor pentru Parlament se vor desfășura în siguranță.
Cătălin Gomboș, 20.09.2018, 09:51
Comisia Europeană ia măsuri pentru a se asigura că alegerile de anul viitor pentru Parlament se vor desfășura în siguranță, în contextul în care în ultimii ani s-a văzut clar că există forțe străine care încearcă să influențeze procesele electorale din statele occidentale, inclusiv din statele membre ale Uniunii Europene.
Comisia Europeană ia în serios pericolul unor încercări de a deturna procesul electoral și alegerile pentru Parlament de anul viitor; de altfel, subiectul a fost abordat chiar și în discursul președintelui Comisiei, Jean Claude Juncker, cu privire la Starea Uniunii. Îngrijorările europenilor sunt cauzate de o serie de precedente care s-au înregistrat în ultimii ani, precedente care servesc, însă, ca avertismente și dictează acțiunile care vor fi luate pentru a proteja alegerile. Va fi acordată o atenție sporită mediului virtual, folosit cu predilecție în ultimii ani pentru manipularea proceselor electorale și se va pune accentual, totodată, pe combaterea dezinformării.
Comisarul European pentru Justiție, protecția consumatorilor și egalitate de gen, Vera Jurova: Trebuie să ne asigurăm că alegerile se vor desfășura într-un mod liber și sigur. De aceea venim cu un nou pachet de reguli și recomandări pentru statele membre cu privire la modul în care pot asigura securitatea alegerilor. Care este diferența între 2014 și 2019? Aș spune că, acum, organizarea alegerilor nu trebuie să aibă loc ca și cum condițiile ar fi normale. Când, în luna aprilie, după ce izbucnise scandalul cu Cambridge Analytica, m-am întâlnit cu responsabilii de la Comisiile Electorale din toate țările membre, am avut o dezbatere bună, dar nu s-a înțeles pe deplin că situația este mult mai complexă acum, că trebuie să fim mult mai atenți pentru a ne proteja de propaganda străină, că trebuie să fim fermi în ceea ce privește infracțiunile cibernetice, trebuie să fim mai prudenți și să ne mobilizăm pentru a proteja alegerile libere. În principiu, ceea ce vrem și intenționăm să atingem sunt patru obiective: să protejăm populația împotriva manipulării și să ne asigurăm că datele lor personale nu vor fi furate și folosite în mod abuziv. Aici trebuie să fac din nou o legătură cu Cambridge Analytica, pentru că arată că acest lucru li s-a întâmplat, deja, oamenilor și în Europa. Al doilea obiectiv privește reclama electorală online, care este în creștere, avem statistici care arată că partidele politice fac campanie online, așa că trebuie să avem mai multă transparență, inclusiv în ceea ce privește finanțarea – ceea ce spunem este că aceleași reguli care se aplică offline trebuie să fie valabile și online. Al treilea obiectiv este să protejăm alegerile de infracțiuni online și de atacuri cibernetice. Cel de-al patrulea obiectiv – vrem ca europenii să fie mai rezistenți la dezinformare și propagandă, ceea ce înseamnă că vrem să luptăm împotriva dezinformării fără să introducem vreun fel de cenzură.
Federația Rusă a fost acuzată, în ultimii ani, că s-ar fi aflat în spatele unor campanii de dezinformare online și că ar fi încercat să influențeze procesele electorale din Statele Unite și din unele țări membre ale Uniunii Europene. Dezinformarea ar fi jucat, totodată, un rol important pentru a convinge electoratul britanic să opteze pentru Brexit.