Înalt nivel de conectivitate în Europa Centrală şi de Est
Participanţii la primul forum economic din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări au stabilit, la București, înființarea reţelei Camerelor de Comerţ din cele 12 state membre ale formatului.
Gabriela Mitrovici, 19.09.2018, 11:14
Participanţii la primul forum economic din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări au stabilit, la București, înființarea reţelei Camerelor de Comerţ din cele 12 state membre ale formatului. Reţeaua va promova implementarea proiectelor prioritare de interconectivitate în zona Mării Baltice, a Mării Adriatice şi a Mării Negre.
Rețeaua Camerelor de Comerț din cele 12 state membre ale formatului Inițiativei celor Trei Mări se va concentra, în special, pe proiecte în transporturi, energie și domeniul digital. Noua structură își propune să promoveze și să implementeze obiectivele economice ale Inițiativei celor Trei Mări, în linie cu politicile Uniunii Europene, dar și să colaboreze cu statul gazdă în organizarea anuală a Forumului de Afaceri al Inițiativei, a cărui primă ediție a avut loc luni, la București, cu participarea a aproximativ 600 de reprezentanți ai mediului de afaceri, ai celui academic și oficiali din statele membre.
Va fi acordată o atenţie sporită zonelor cu potenţial ridicat, cum ar fi IMM-urile, tinerii antreprenori, start-upurile şi incubatoarele de afaceri.
Toate acestea vin în sprijinul obiectivului comun al Uniunii Europene de a reduce decalajele dintre Estul şi Vestul Europei, a declarat comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, Forumul de la Bucureşti: Este o iniţiativă foarte relevantă şi legitimă. Contribuie la dezvoltarea regională, amplificând astfel procesul de coeziune la nivelul întregii Uniuni Europene. O iniţiativă care poate oferi în egală măsură prosperitate şi securitate pentru statele membre. Comisia Europeană vede în acest summit o oportunitate unică pentru a reitera importanţa pentru Uniunea Europeană ca întreg al unui înalt nivel de conectivitate în Europa Centrală şi de Est, fie că vorbim despre sectorul energetic, despre transporturi sau de cel digital. Aceste rețele sunt, într-adevăr, o precondiție evidentă pentru ca cetățenii și oamenii de afaceri să beneficieze pe deplin de pe urma liberei circulații și a pieței comune. Ele sunt esențiale pentru puterea și stabilitatea Uniunii într-un context global care a devenit, din păcate, din ce în ce mai volatil.
Comisia Europeană susține obiectivul comun al șefilor de state și de guverne de a identifica proiecte comune și sprijinim aceste proiecte în domeniul energiei, transporturilor și tehnologiilor digitale. Încurajăm realizarea unor proiecte transnaționale în aceste domenii, iar fondurile structurale şi de investiţii, pe care am onoarea să le gestionez în această comisie, cred că pot contribui la realizarea acestora, împreună, bineînțeles, cu mediul privat.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră.