UE şi integrarea economică regională a Balcanilor de Vest
Oraşul port Durres din Albania a găzduit, la sfârşitul lunii trecute, o întâlnire informală a prim-miniştrilor ţărilor din Balcanii de Vest.
Arina Petrovici-Matei, 06.09.2018, 16:50
Oraşul port Durres din Albania a găzduit, la sfârşitul lunii trecute, o întâlnire informală a prim-miniştrilor ţărilor din Balcanii de Vest. Aceştia au discutat cu Johannes Hahn,comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, în special despre integrarea economică regională, inclusiv despre Aria Economică Regională.
Aria Economică Regională a Balcanilor de Vest urmărește dezvoltarea unei zone în care bunurile, serviciile, investițiile și lucrătorii calificați se pot deplasa fără obstacole. Aceasta va extinde piața disponibilă pentru potențialii investitori din regiune: vor avea acces aproape 20 de milioane de consumatori dintr-o singură bază și vor apărea oportunități de creare a unor importante lanţuri transfrontaliere care vor stimula atractivitatea economică a Balcanilor de Vest, profitând și de relațiile comerciale cu Uniunea Europeană.
Comisia Europeană răspunde solicitărilor din partea regiunii în vederea aprofundării cooperării cu ţările din Balcanii de Vest, pentru a spori creșterea economică și pentru a crea mai multe locuri de muncă. Comisia sprijină pe deplin ambiția proprie a partenerilor din Balcanii de Vest pentru o integrare economică regională mai profundă și este foarte dornică să dedice acestui obiectiv ajutorul său politic, tehnic și financiar.
Țările însele – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru şi Serbia – iau măsurile necesare pentru aprofundarea integrării economice regionale, în special prin punerea în aplicare a planului de acțiune multianual privind Aria Economică Regională, adoptat de liderii Balcanilor de Vest cu ocazia summitului de la Trieste din iulie anul trecut.
Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere Johannes Hahn a discutat, la sfârşitul lunii trecute, în cadrul unei întâlniri informale în oraşul-port albanez Durres, cu prim-miniştrii celor cinci ţări din Balcanii de Vest în special despre integrarea economică regională, inclusiv despre Aria Economică Regională. Johannes Hahn:
“Este important că accentul cade pe agenda integrării economice, iar ceea ce s-a realizat până acum este remarcabil. Anii trecuţi, au fost create 800.000 de noi locuri de muncă în regiune şi, pentru prima data în foarte mulţi ani, comerţul intraregional a crescut semnificativ: cu 16% anul trecut faţă de 2016. Dar aş spune că cea mai mare parte din aceste 800.000 de locuri de muncă au fost create datorită unei creşteri a economiei interne şi a oportunităţilor din fiecare ţară şi graţie schimburilor comerciale dintre diferitele ţări din regiune şi Uniunea Europeană, care s-au dublat în ultimii 10 ani.”
Johannes Hahn a mai subliniat că liderii ţărilor din Balcanii de Vest trebuie să pună în centrul angajamentului lor cu Comisia Europeană, în vederea aderării, respectarea statului de drept, precum și creșterea economică și ocuparea forței de muncă.
Mai trebuie spus că Aria Economică Regională nu este o alternativă la integrarea în Uniunea Europeană. Dimpotrivă, aprofundarea progresivă a integrării economice în regiune se bazează pe reguli și principii ale blocului comunitar. O astfel de abordare asigură integrarea atât în regiune, cât și în cadrul Uniunii. În acest fel, inițiativa reprezintă o piatră de hotar importantă pentru pregătirea aderării şi se reflectă în documentele strategice recente emise de Comisia Europeană.