Parlamentul European și-a stabilit prioritățile pentru a doua jumătate a an
Parlamentul European se întoarce la lucru. Prima sesiune din această toamnă are loc săptămâna viitoare la Strasbourg.
Mihaela Mihai, 05.09.2018, 14:25
Lucrările din această toamnă ale legislativului comunitar încep cu discusul despre Starea Uniunii, al preşedintelui Comisiei Europene. Peste exact o săptămână, pe 12 septembrie, Jean Claude Juncker, vine la Strasbourg pentru a vorbi despre realizările și problemele din ultimul an, dar și despre obiectivele din 2019. Un an în care vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European și în care Marea Britanie părăsește spațiul comunitar.
În discursul de anul trecut, șeful executivului comunitar a afirmat că Europa „are din nou vânt în pupă”. Se referea la îmbunătăţirea situaţiei economice. Și tot anul trecut, Jean Claude Juncker descria în câteva cuvinte ce înseamnă pentru el construcția europeană:
“Pentru mine, Europa este mai mult decât o piață unică. Mai mult decât o chestiune de bani, mai mult decât o monedă, mai mult decât euro. A fost întotdeauna o chestiune de valori. există trei principii fundamentale, de nestrămutat: libertatea, egalitatea și statul de drept. În Uniunea Europeană, statul de drept nu este opțional, este o obligație. Uniunea noastră nu este un stat, dar trebuie să fie o comunitate de drept. Așadar, aceste trei principii – libertatea, egalitatea și statul de drept – trebuie să rămână fundația pe care să construim o Uniune mai unită, mai puternică și mai democratică”.
Dezbaterile privind viitorul Europei vor continua în această toamnă în Parlamentul european. Șase șefi de stat și de guvern își vor prezenta în plen propriile viziuni asupra Uniunii. Este vorba, între alții, de premierul elen, Alexis Tsipras, de cancelarul german, Angela Merkel, de șeful executivului spaniol, Pedro Sánchez , dar și de președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care țara noastră se va afla de la 1 ianuarie pentru o jumătate de an la cârma Uniunii Europene.
Un subiect aprins de pe agenda din această toamnă a Parlamentului European este reforma drepturilor de autor. Noile norme prevăd drepturi în plus pentru creatorii de conţinut în noua eră digitală, dar nemulţumeşte industria internetului, care a obţinut o primă victorie la începutul lunii iulie, când Parlamentul European a respins textul propus. Rămâne de văzut ce se întâmplă în această toamnă.
Reguli care pregătesc calea rețelelor 5G pentru 2020 și care limitează prețurile apelurilor telefonice vor fi votate în plen în octombrie.
Și tot în octombrie va fi supus la vot un proiect care prevede reducerea folosirii antibioticelor în ferme, pentru a diminua riscurile la adresa sănătăţii umane.
Până atunci însă, chiar luna aceasta, parlamentarii europeni vor decide dacă vor cere Consiliului Uniunii Europene să împiedice o potențială încălcare a valorilor comunitare în Ungaria. Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului și-aexprimat îngrijorarea serioasă în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește independența sistemului judiciar. Ar fi prima dată când Parlamentul ar declanșa o procedură care ar putea duce, în cele din urmă, la sancțiuni pentru o țară membră a Uniunii.