Instrumente de protecție mai dure împotriva importurilor ilegale
Parlamentul European începe, în toamnă, negocierile cu guvernele naționale privind adoptarea noilor reguli anti-dumping, menite să protejeze mai bine industria și locurile de muncă din Uniunea Europeană împotriva companiilor străine
Daniela Coman, 14.08.2018, 11:29
Parlamentul European începe, în toamnă, negocierile cu guvernele naționale privind adoptarea noilor reguli anti-dumping, menite să protejeze mai bine industria și locurile de muncă din Uniunea Europeană împotriva companiilor străine, care vând produse sub valoarea pieței.
Parlamentul European a lucrat mai multe luni la reforma legislaţiei anti-dumping, prin care companiile din ţările membre să beneficieze de şi mai multă protecție comercială împotriva importurilor ilegale şi a practicilor neloiale, modificări adoptate la ultima şedinţă plenară de la Strasburg. Cea mai eficientă măsură de combatere a acestui tip de comportament este impunerea unor tarife vamale mai mari pentru importurile care fac dumping. Alte modificări se referă la accelerarea investigațiilor anti-dumping și la crearea unui oficiu de asistență pentru prelucrarea plângerilor depuse de întreprinderile mici şi mijlocii. În acelaşi timp, toate produsele care ajung în Uniunea Europeană vor fi monitorizate strict, din momentul deschiderii unei anchete şi până la începerea efectivă a sa, pentru a evita crearea de stocuri.
Haideţi să vedem un exemplu concret de cum funcţionează dumpingul. Să luăm cauzul bicicletelor electrice, tot mai populare în rândul europenilor. În China, producţia lor este puternic subvenţionată de stat, iar întreprinderile chinezeşti au costuri scăzute pentru producerea lor, de unde şi preţul mic cu care le vând inclusiv în Europa. În acest timp, industria europeană de biciclete suferă, cu consecinţe negative asupra firmelor şi a locurilor de muncă.
Raportorul pe acest dosar, euro-deputatul suedez, Christofer Fjellner, a subliniat necesitatea de a actualiza legislaţia în domeniu: În prezent, conflictele comerciale se înmulțesc la nivel mondial, iar cadrul legislativ european pentru infracțiuni comerciale și antidumping era perimat. Aceasta este cea mai mare reformă a instrumentelor de protecție comercială din ultimii 23 de ani. Putem fi siguri, acum, că instrumentele noastre sunt adaptate pentru sistemul comercial al secolului 21. Uniunea Europeană trebuie săsusțină un comerț liber bazat pe reguli, iar acesta este un instrument important care să asigure că rămânem o economie deschisă. Şi… dacă avem reguli, trebuie să avem și modalități de a impune respectarea acestora, deci consider că instrumentele coercitive pentru infracțiunile comerciale sunt esențiale.
Pentru a putea impune taxe anti-dumping, trebuie făcută mai întâi o anchetă. Iar pentru a lansa ancheta, producătorii dintr-un anumit sector trebuie să depună o plângere. Ulterior, autorităţile de la Bruxelles trebuie să demonstreze, în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, că industria europeană a fost afectată din cauza subvenționării sau a dumpingului unor produse străine, comercializate pe piaţa europenă.
Investigațiile anti-dumping trebuie să verifice dacă țara exportatoare a respectat standardele internaționale în domeniul relațiilor de muncă, fiscalității și mediului, investițiilor străine, drepturilor de proprietate.