Semnarea acordului de liber schimb UE – Japonia
Uniunea Europeană și Japonia au semnat un acord de liber schimb. Din momentul intrării în vigoare, documentul va elimina majoritatea taxelor vamale plătite în fiecare an de întreprinderile din Uniune care exportă în Japonia.
Mihaela Mihai, 31.07.2018, 12:15
Uniunea Europeană și Japonia au semnat un acord de liber schimb. Din momentul intrării în vigoare, documentul va elimina majoritatea taxelor vamale plătite în fiecare an de întreprinderile din Uniune care exportă în Japonia.
Documentul a fost semnat recent în cadrul unui summit Uniunea Europeană-Japonia organizat la Tokyo. Este cel mai ambițios acord comercial negociat vreodată de europeni, care va crea o zonă comercială deschisă cu nu mai puțin de 600 de milioane de locuitori.
Pactul va elimină taxe vamale în valoare de un miliard de euro plătite în fiecare an de firmele europene care fac afaceri cu Japonia.
Potrivit comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, Japonia este una dintre cele mai mari
economii ale lumii, iar japonezii au un mare apetit pentru mâncarea și produsele europene.
Și într-adevăr, în ceea ce priveşte exporturile de produse agricole europene, acordul va elimina taxele vamale
pentru multe brânzeturi, precum Gouda şi Cheddar, precum şi pentru exporturile de vin. Va permite totodată Uniunii să îşi sporească în mod substanţial exporturile de carne de vită și porc.
Documentul va asigura totodată protecţia în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, aşa-numitele produse care beneficiază de indicaţii geografice.
Pactul deschide şi pieţele de servicii, în special pe cele financiare, comerţul electronic și telecomunicaţiile.
În plus, garantează întreprinderilor din Uniunea Europeană accesul la achiziţiile publice din 48 de oraşe mari din Japonia şi elimină obstacolele din calea achiziţiilor publice în sectorul feroviar.
Japonezii obţin, la rândul lor, un acces liber pe piaţa europeană pentru industria de automobile, însă doar la
capătul unei perioade tranzitorii de şapte ani, în medie.
Dincolo de toate aceste beneficii, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, consideră important și
mesajul în favoarea comerțului liber transmis de semnarea acestui acord. O aluzie la protecţionismul promovat de liderul american Donald Trump: Impactul Acordului de parteneriat economic depășește cu mult granițele noastre. Prin semnarea sa, facem o
declarație comună cu privire la viitorul comerțului liber și echitabil. Arătăm că suntem mai puternici și mai prosperi atunci când lucrăm împreună și suntem un model de urmat, demonstrând că relațiile comerciale înseamnă, dincolo de
tarife și bariere, valori, principii și găsirea unor soluții avantajoase pentru toți. În ceea ce ne privește, nu există protecție în protecționism – și nu poate exista unitate acolo unde este unilateralism.
Denumit oficial Acord de parteneriat economic, documentul va include, pentru prima oară, un angajament în favoarea respectării Acordului de la Paris de combatere a schimbărilor climatice.
Acordul de liber schimb trebuie acum ratificat de Parlamentul European şi de cel nipon şi ar urma să intre în vigoare de anul viitor.