Cooperarea juridică în UE
Dovezile electronice şi întărirea cooperării în domeniul judiciar au dominat reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei din Uniunea Europeană, găzduită la începutul acestei luni de oraşul austriac Innsbruck.
Arina Petrovici-Matei, 23.07.2018, 13:12
Dovezile electronice şi întărirea cooperării în domeniul judiciar au dominat reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei din Uniunea Europeană, găzduită la începutul acestei luni de oraşul austriac Innsbruck.
Propunerea de regulament privind ordinele europene de producere și de conservare a dovezilor electronice în materie penală are în vedere o accesare mai rapidă a probelor electronice. Furnizorii de internet ar trebui să fie motivați din punct de vedere juridic să poată face publice dovezi electronice, aşa cum face facebook cu diverse postări sau cum o serie de date sunt stocate într-un cloud şi devin, astfel, disponibile transfrontalier. În plus, propunerea de directivă privind numirea reprezentanților legali ar trebui să identifice în mod clar destinatarii ordinelor în statele membre. Iar acestea ar trebui să pună în aplicare norme în sistemele lor juridice naționale care să oblige furnizorii de internet să ajute la accesarea de probe electronice. Intrarea în vigoare a acestor propuneri legislative poate fi văzută clar ca un instrument pentru sporirea eficienței investigațiilor transfrontaliere. Aceasta ar permite și accelera obținerea de dovezi care pot fi accesate foarte greu sau chiar deloc.
Comisarul European pentru Justiţie Vera Jourova a vorbit despre importanţa aplicării propunerii europene privind dovezile electronice: O spun cât se poate de direct: infractorii sunt în vizor şi trebuie să facem acest lucru cât mai repede şi cât mai efficient, deoarece ei folosesc tehnologia şi internetul pentru a face schimb de informaţii şi a-şi planifica activităţile infracţionale. Astfel, consolidarea legislaţiei ar trebui să fie făcută cel puţin la fel de repede şi de efficient. Aşadar, vrem să acordăm poliţiei şi procurorilor atributele necesare pentru a avea un acces mai bun la dovezile care probează activităţi de tip infracţional, chiar dacă respectivele dovezi se află în străinătate, într-un alt stat sau chiar în Statele Unite ale Americii. De aceea, avem nevoie de reguli care să permită un astfel de demers, cu respectarea totală a drepturilor fundamentale ale oamenilor, dar care să ne ajute să derulăm investigaţii mai rapide şi mai eficiente ale activităţilor infracţionale.
În mod clar, este de așteptat o anumită rezistență din partea industriei comunicațiilor în privinţa acestei propuneri legislative, motiv pentru care, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor Justiției, s-a pus problema cooperării directe între autoritățile judiciare și furnizorii de internet. Se aşteaptă ca, în acest context, să apară mai multe întrebări, cum ar fi: dacă şi în ce măsură furnizorii de internet ar trebui să aibă posibilitatea să ridice anumite probleme sau chiar să declanşeze o revizuire a ordinelor sau a deciziilor luate de o autoritate judiciară.
La reuniunea de la Innsbruck, miniştrii Justiţiei au mai analizat două documente importante: Regulamentul privind serviciul european al documentelor și Regulamentul european privind luarea de probe. Ambele acte legislative trebuie modificate pentru a răspunde nevoii de modernizare, în special digitalizării și utilizării tehnologiei moderne în serviciul transfrontalier de documente și de obținere a probelor, consolidând în același timp garanțiile procedurale – au conchis miniştrii europeni.