Schimburile comerciale pe agenda sunmitului UE – China
Combaterea încălzirii globale, promovarea comerțului liber și echitabil sau prevenirea amenințărilor în domeniul securității se numără printre temele abordate în cadrul celui mai recent summit Uniunea Europeană - China.
Cătălin Gomboș, 18.07.2018, 10:52
Combaterea încălzirii globale, promovarea comerțului liber și echitabil sau prevenirea amenințărilor în domeniul securității se numără printre temele abordate în cadrul celui mai recent summit Uniunea Europeană – China.
Una dintre temele cheie discutate a fost cea a schimburilor comerciale. În contextul în care, în ultima perioadă, Statele Unite au adoptat o serie de măsuri catalogate drept protecționiste, prin stabilirea unor tarife la importurile de oțel și aluminiu, dar și asupra unor mărfuri provenite din China, s-a pus accentul pe importanța menținerii și promovării multi-lateralismului și a unui comerț liber și echitabil. De altfel aceasta a fost și principala temă a discursului susținut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a insistat, însă, că schimburile comerciale trebuie să fie echitabile, în baza unui set de reguli clare și fără ca părțile să își avantajeze propriile companii prin ajutoare de stat. Jean-Claude Juncker: Globalizarea ne obligă să menținem, să apărăm și să luptăm pentru multilateralism care trebuie să fie constanta acțiunilor noastre. Uniunea Europeană este una dintre cele mai deschise economii din lume și vom continua să apărăm relațiile comerciale libere și loiale, bazate pe o concurență justă și pe reguli echitabile. Dar dacă Europa este deschisă acest lucru nu înseamnă că este naivă. Uniunea Europeană are obligația de a-și apăra industria de concurența ne-loială și ne așteptăm de la toți partenerii noștri să respecte regulile internaționale și angajamentele pe care și le-au asumat, în special cele din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului. În același timp, trebuie să spunem că regulile existente în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului nu ne permit să răspundem eficient la practicile comerciale neloiale care există la nivel mondial. Acesta nu reprezintă, însă, un motiv pentru a răsturna masa și a arunca copilul cu tot cu apa în care a fost scăldat. Trebuie să păstrăm și să îmbunătățim sistemul multi-lateral. De exemplu, Uniunea Europeană are reguli stricte în ceea ce privește ajutoarele de stat și este necesar, la nivel multilateral, partenerii noștri să respecte, la rândul lor, reguli mai stricte, pentru a evita problemele de supra-capacitate pe care le-am văzut în domeniile siderurgiei și aluminiului. În mod similar, este important să fie revăzute regulile cu privire la subvențiile de stat pentru sectorul manufacturier.
La finalul summitului, părțile au adoptat o declarație comună care menționează cooperarea și consultarea în domenii cum ar fi securitatea comună, colaborarea pe dosare de politică externă între care Orientul Mijlociu, America Latină, peninsula coreeană și Marea Chinei de Sud. Documentul are și o anexă separată dedicată schimbării climatice și energiei verzi. Părțile au convenit să își intensifice cooperarea în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a implementării prevederilor acordului de la Paris privind schimbările climatice.