Negocieri pentru adoptarea directivei privind drepturile de autor
Parlamentul European trebuie să rescrie până în septembrie proiectul de modificare a legislației drepturilor de autor. Săptămâna trecută, Parlamentul a respins o propunere ce prevedea introducerea unor reglementări mai dure de protecție în acest domeniu.
Gabriela Mitrovici, 13.07.2018, 11:11
Săptămâna trecută, legislativul european a respins o propunere ce prevedea introducerea unor reglementări mai dure de protecție în acest domeniu.
Votul de săptămâna trecută din Parlamentul European a fost foarte strâns, și cu o diferență de doar 40 de voturi, propunerea de directivă privind dreptul de autor pe piața unică digitală a fost respinsă și retrimisă la legislativ pentru dezbateri suplimentare. Discuțiile vor fi reluate în septembrie, iar până atunci porțiunile controversate din document vor trebui rescrise.
Proiectul introducea o serie de noi reguli menite să forțeze platformele online – tot mai populare – să împartă veniturile cu creatorii de conținut și să ofere posibilitatea tragerii la răspundere a platformelor care încalcă drepturile de autor prin distribuirea de conținut nelicențiat.
Respingerea propunerii de directivă a fost o adevărată înfrângere pentru Comisia Europeană, care a propus inițial documentul, ca și pentru europarlamentarul german conservator, Axel Voss, raportorul proiectului de lege:
”Această reformă ar pune capăt exploatării artei europene pe internet. Vorbim despre uriașe platforme americane ca Google sau Facebook, care fac uriașe profituri în defavoarea creatorilor europeni. Trebuie să împiedicăm asta și nu înțeleg cum unii pot susține acest capitalism al internetului. În timp ce alții militează pentru America pe primul loc și abuzarea de creativitate, noi ar trebui să fim de partea creatorilor europeni, altfel există riscul unei intrări în insolvență a creativității”.
Parlamentarii care s-au opus proiectului legislativ erau îngrijorați că în forma actuală documentul ar fi încălcat libertatea de expresie, obligând companiile de Internet să impună prea multe restricții.
Reacțiile cu privire la noile reguli propuse sunt împărțite. Pe de o parte, enciclopedia online Wikipedia, companii precum Google sau Facebook, ori activiști pentru drepturi civile au avertizat că modificările propuse ar îngrădii creativitatea și diseminarea conținutului în mediul online și astfel ar afecta libertatea de exprimare.
Pe de altă parte, numeroși artiști, instituții de presă, case de discuri și studiouri de filme s-au declarat în favoarea propunerilor, motivând că astfel vor putea beneficia în mod corect de venituri de pe urma operelor create de ei.
Cele mai multe critici s-au concentrat asupra a două articole, care trebuie modificate de parlamentari până la toamnă. În forma actuală, articolul 11 ar putea obliga companii precum Microsoft sau Google să plătească pentru fragmentele de știri. Iar Articolul 13 ar obliga platforme online ca YouTube sau eBay să instaleze filtre care să-i împiedice pe utilizatori să publice conținut pentru care nu au licență. Compania eBay a precizat însă că platformele de comerț nu sunt incluse pe lista directivei.