Pilonul european al drepturilor sociale, în dezbatere
O nouă conferinţă la nivel înalt dedicată pilonului european al drepturilor sociale a avut loc, zilele trecute, în capitala bulgară Sofia.
Arina Petrovici-Matei, 11.07.2018, 14:23
Pilonul european al drepturilor sociale este o responsabilitate comună a Uniunii Europene, a statelor membre, a partenerilor sociali şi a societăţii civile – a subliniat, la Sofia, comisarul European Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă. În cadrul unei conferinţe dedicate pilonului european al drepturilor sociale, dna Thyssen a punctat că doar lucrând împreună acest pilon poate deveni realitate şi a explicat care sunt principalele două obiective ale acestui instrument:
Mai întâi, avem în vedere sprijinirea convergenţei între statele membre. Creşterea convergenţei este şi a fost dintotdeauna unul dintre obiectivele Uniunii Europene. În al doilea rând, trebuie să ne adaptăm şi să ne modernizăm legislaţia şi serviciile pe acestă nouă piaţă a muncii, care se schimbă foarte repede chiar sub ochii noştri, iar noi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi şi că nimeni nu rămâne în urmă. Pilonul european al drepturilor sociale va funcţiona ca o busolă – o busolă care să ne îndrepte către reforme în educaţie, formare, acces pe piaţa muncii, asigurarea condiţiilor bune de muncă şi oferirea de protecţie socială şi incluziune.”
Pilonul european al drepturilor sociale a fost proclamat și semnat în noiembrie anul trecut, de Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană, cu prilejul summitului social pentru creștere și locuri de muncă echitabile desfăşurat la Göteborg.
Pilonul european al drepturilor sociale este menit să promoveze o Europă socială pentru toți cetățenii europeni. Acesta vizează consolidarea acquis-ului social și oferirea posibilității cetățenilor de a-și exercita drepturile mai eficient. Pilonul se concentrează asupra ocupării forței de muncă, a aspectelor sociale și a adaptării modelului social european pentru a face față provocărilor secolului 21. Obiectivul pilonului este de a contribui la progresul social, prin sprijinirea unor piețe ale muncii și a unor sisteme de protecție socială echitabile, care să funcționeze corespunzător.
Pilonul stabilește 20 de principii și drepturi, împărțite în trei categorii: egalitatea de șanse și accesul pe piața forței de muncă; piețe dinamice ale muncii și condiții de muncă echitabile; protecția socială și incluziunea.
La conferinţa de la Sofia, comisarul Marianne Thyssen a amintit că Executivul de la Bruxelles a propus ca, în noul cadru financiar multianual 2021-2027, să fie alocată o sumă de 101 miliarde de euro pentru sectorul social.