Comisia Europeană măreşte semnificativ bugetul Serviciului de Acţiune Externă
Comisia Europeană propune o majorare semnificativă a fondurilor destinate Serviciului de Acțiune Externă în perioada următorului ciclu financiar multianual, astfel încât Uniunea Europeană să își poată îndeplini mai bine rolul de actor global important.
Cătălin Gomboș, 22.06.2018, 13:19
Comisia Europeană propune o majorare semnificativă a fondurilor destinate Serviciului de Acțiune Externă în perioada următorului ciclu financiar multianual, astfel încât Uniunea Europeană să își poată îndeplini mai bine rolul de actor global important.
Bugetul Serviciului de Acțiune Externă se va ridica, în perioada 2021 – 2027, la 123 de miliarde de euro, față de 94,5 miliarde în intervalul 2014 – 2020. În paralel, se are în vedere și simplificarea structurii serviciului, astfel încât acesta să fie mai flexibil și să poată răspunde mai ușor provocărilor globale. Serviciul de Acțiune Externă urmează să folosească fondurile pe care le are la dispoziție pentru a sprijini transformările politice și economice ale statelor-partener ale Uniunii Europene. Printre țintele avute în vedere sunt consolidarea democrației, eradicarea sărăciei și dezvoltarea socio-economică. Totodată, acest buget îi va permite Uniunii Europene să continue să acorde ajutor umanitar acolo unde este nevoie. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a atras atenția că acest buget majorat arată că Bruxellesul înțelege că trebuie să răspundă așteptărilor și să își asume rolul de actor global.
Propunerea este în primul rând o declarație politică. Este recunoașterea faptului că atât lumea cât și cetățenii noștri au nevoie și cer o Uniune Europeană mai puternică în politicile globale și în regiunea noastră. Există o cerere tot mai mare pentru o Uniune Europeană puternică, pe care să se poată conta, previzibilă și activă la nivel global. De aceea propunem un buget pentru acțiunea externă de 123 de miliarde pentru următoarea perioadă de 7 ani, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de actuala perioadă. Acest buget reprezintă o recunoaștere a faptului că este nevoie ca Uniunea Europeană să își îndeplinească rolul său global, dar este și o recunoaștere a muncii noastre din ultimii ani. Activitatea comună, la nivel european, în domeniul acțiunii externe aduce rezultate pe care nu le-ar putea obține singur, la nivel global, niciunul dintre statele membre. Fie că este vorba de securitate, gestionarea crizelor, ajutor umanitar, dezvoltare, migrație, schimbare climatică sau comerț, lumea este de așa natură încât este nevoie de masa critică asigurată de Uniunea Europeană și de cetățenii europeni. Pentru a putea fi eficienți pe scena globală trebuie să asigurăm nu doar politicile ci și banii necesari pentru politicile pe care le adoptăm.
Cea mai mare parte a fondurior – aproape 90 de miliarde de euro – vor fi destinate programelor pentru vecinătate, dezvoltare și cooperare internatională. Serviciul de acțiune externă va oferi, totodată, asistență pre-aderare și va avea la dispoziție 11 miliarde de euro pentru a acorda asistență umanitară.