Raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie
Europa este o piață importantă la nivel mondial pentru droguri, alimentată atât de producția internă, cât și de traficul de substanțe din alte regiuni ale lumii.
Mihaela Mihai, 19.06.2018, 10:56
Europa este o piață importantă la nivel mondial pentru droguri, alimentată atât de producția internă, cât și de traficul de substanțe din alte regiuni ale lumii. Avertismentul vine din partea Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie care a dat publicităţii raportul său anual.
Trăim într-o lume complexă, iar globalizarea are efecte și asupra pieței drogurilor, cu aceste cuvinte a început Alexis Goosdeel, directorul Observatorului European pentru droguri și toxicomanie prezentarea principalelor idei din raportul întocmit în acest an.
Iar documentul arată că America de Sud, vestul Asiei și nordul Africii sunt surse importante pentru drogurile ilegale care pătrund în Europa, în timp ce China este o țară-sursă pentru noile substanțe psihoactive.
În plus, unele droguri sau precursori de droguri tranzitează Europa pe ruta către alte continente.
Europa este însă și o regiune de producție pentru canabis și pentru drogurile sintetice; producția de canabis este destinată în special consumului local, în timp ce drogurile sintetice sunt exportate către alte părți ale lumii.
Mult mai disponibilă şi mai pură, cocaina a cunoscut în ultimii ani un reviriment în Europa, mai arată documentul. Acest drog produs în principal în Bolivia, Columbia şi Peru, este consumat de 2 milioane 300 de mii de europeni’, reprezentând 2 la sută din persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani.
Deosebit de îngrijorătoare este însă apariția pe piața ilegală a drogurilor a unor noi substanțe din categoria benzodiazepinelor, folosite în medicină pentru tratarea stărilor de anxietate sau a insomniilor.
Este o problemă tot mai mare pentru Europa. Cel puțin așa arată situația din ultimii 3 – 4 ani. Am constatat că pe piață există benzodiazepine contrafăcute vândute pentru tratamentul real al unor afecțiuni, dar și medicamente originale folosite în alte scopuri. În momentul de față știm foarte puține lucruri despre toxicologia acestor substanțe, atrage atenția Alexis Goosdeel, directorul Observatorului European pentru droguri și toxicomanie. Avertismentul său se regășește și în raport care arată că riscurile devin tot mai mari atunci când benzodiapezinele sunt utilizate în combinație cu drogurile ilegale sau alcoolul. Despre aceste substanțe se știe că au un rol important, dar adesea trecut cu vederea, în cazul deceselor asociate unei supradoze de opioide, se mai afirmă în raport.
Disponibilitatea drogurilor rămâne la cote ridicate, iar producția este în creștere în Europa. Iar acest lucru reprezintă oamenințare serioasă pentru sănătatea și securitatea cetățenilor noștri și în special pentru tineri. Nu putem elimina această amenințare decât dacă acționăm împreunăși alături de partenerii noștri internaționali, a spus și comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, Dimitris Avramopoulos. El a amintit că din luna noiembrie intră în vigoare o nouă legislație care va permite Uniunii să acționeze mai rapid în cazul apariției de noi substanțe psihoactive periculoase.