S-a lansat apelul naţional pentru Erasmus+ 2018
Procesul de aplicare pentru bursele din programul Erasmus plus 2018 este pe ultima sută de metri.
Daniela Coman, 05.04.2018, 11:23
Tinerii europeni au la dispoziţie numeroase oportunităţi de studiu şi pregătire profesională, cu finanţări de miliarde de euro. Desigur, cel mai cunoscut este ERASMUS, prin care universităţile europene pot face schimb de studenţi. În 30 ani de existență, 4,4 milioane de studenți au participat la mobilități Erasmus, iar numărul lor este în continuă creștere!
O mobilitate Erasmus+ pentru presupune să pleci pentru o perioadă câteva luni la o universitate, instituție sau organizație dintr-o altă țară, pentru a studia sau a face practică. Mobilitatea nu înseamnă doar lărgirea cunoștințelor profesionale, ci și o schimbare de mentalitate – mărturisesc majoritatea celor care au fost într-o bursă Erasmus.
Anul acesta, ERASMUS plus are un buget de 2,7 miliarde de euro, cu 8 la sută mai mult decât anul trecut. Din această sumă, România are de gestionat peste 78 de milioane de euro. Ce calităţi trebuie să îndeplinească un student pentru a obţine o bursă Erasmus, am aflat de la directoarea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, din Ministerul Educaţiei, doamna profesoară Monica Calotă: Există o oarecare omogenitate a criteriilor pe care le folosesc universităţile. De regulă, au cunoaşterea limbii engleze sau franceze, dacă se duc într-o ţară precum Franţa, de exemplu. Începând cu 2014, Comisia Europeană a implementat un sistem de sprijin lingvistic pentru studenţi, care îi obligă să-şi facă o testare online înainte de plecare, apoi o altă testate online a limbii respective, la întoarcere, ca să se evidenţieze progresul şi în mod gratuit le sunt oferite şi cursuri. Aşadar, criteriul de limbă este foarte important. După aceea, un alt criteriu cvasi-unamim folosit este media. Apoi motivaţia, pentru că, de regulă, la selecţie întâlnim şi această cerinţă ca studentul să redacteze o scrisoare de motivaţie, să susţină motivaţia în faţa comisiei de selecţie. Alte unicersităţi cer şi o implicare în viaţa extra-universitară, civică, depinde, dar de regulă, limba străină şi media sunt cele mai importante.
Erasmus plus nu li se adresează doar studenţilor sau cadrelor universitare, ci şi altor categorii de tineri, care doresc să se formeze într-o anumită profesie sau care sunt implicaţi în acţiuni de voluntariat sau organizaţii neguvernamentale. Este cazul proiectelor Erasmus plus pentru tineret, cu termen limită de aplicare 26 aprilie.
Anul acesta, Comisia Europeană a pus la dispoziţie un nou proiect pilot, destinat dezvoltării a abilităţilor digitale ale tinerilor. Şi tot recent lansat, proiectul Schimburile virtuale Erasmus plus promovează dialogul intercultural între cele 33 de ţări Erasmus şi statele din vecinătatea sudică a Uniunii: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Maroc, Tunisia, Liban, Palestina, Siria şi Libia. Tineri din toate aceste ţări se pot conecta, o dată pe săptămână, pentru a discuta subiecte de interes pentru viitorul societăţii umane, de la evoluţiile economice, la schimbările climatice.