A crescut excedentul comercial al UE în relaţia cu SUA
Uniunea Europeană continuă să exporte mai multe produse în Statele Unite decât importă din această țară. Acest lucru înseamnă că forul comunitar înregistrează excedent comercial în relaţia cu cea mai mare economie a lumii.
Mihaela Mihai, 27.03.2018, 12:45
Datele statisticii europene arată că în luna ianuarie excedentul comercial al Uniunii în relația cu Statele Unite a fost de peste 10 miliarde de euro, cu 600 de milioane mai mult față de aceeași lună din 2017. Practic, în prima lună din acest an, exporturile europene în Statele Unite s-au apropiat de valoarea de 32 de miliarde de euro, fiind în creștere cu 5.3 la sută. Au crescut și importurile cu 4.9 la sută, însă valoarealor s-a apropiat de 21 miliarde și jumătate de euro.
Pe întreg anul trecut, excedentul Uniunii în comerțul cu americanii s-a apropiat de 121 de miliarde de euro, în creștere față de 2016 când valoarea a fost de 113 miliarde.
Datele au fost publicate de Eurostat în plină dispută provocată de decizia președintelui american, Donald Trump, de a impune taxe de 25 la sută la importurile de oțel și de 10 la sută la cele de aluminiu. Liderul de la Casa Albă a afirmat că măsurile sunt necesare pentru a salva industria și locurile de muncă americaneși a promis flexibilitate prietenilor adevărați ai Statelor Unite. Pentru moment, Uniunea Europeană a fost scutită de la plata taxelor, iar liderii statelor membre au cerut soluţii pentru ca excepţia să devină permanentă.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, crede că rezolvarea ar putea veni odată cu relansarea negociarilor privind încheierea Acordului de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite: Când preşedintele American se plânge de prea multe bariere şi tarife între Uniunea Europeană şi Statele Unite, îl pot înţelege. Nici noi nu suntem încântaţi. Este motivul pentru care, în urmă cu câţiva ani, am început negocieri comerciale cu Statele Unite. Ar trebui să revenim la aceste negocieri acum. Faceţi comerţ, nu război, domnule preşedinte, a spus Donald Tusk.
El a vorbit apoi și despre ce a însemnat prietenia dintre europeni şi americani de-a lungul timpului: Domnul Trump a anunțat că adevărații prieteni ai Americii vor fi excluși de la plata acestor taxe. As vrea să amintesc în acest context că lumea liberă a supraviețuit celor mai dificile decenii grație faptului că europenii și americanii au fost cu adevărat prieteni. Să prețuim așadar prietenia în loc să o punem la încercare, a conchis Donald Tusk.
Negocierile privind încheierea Acordului de Liber Schimb au început în 2013, însă au intrat într-un punct mort la sfârșitul anului 2016, odată cu alegerea în fruntea Statelor Unite a președintelui Donald Trump.
Denumită oficial Parteneriat Transatantic pentru Comerț și Investiții, înțelegea ar urma să ducă la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume cu nu mai puțin de 800 de milioane de locuitori. Acordul ar urma să includă 50 la sută din producţia industrial mondială, 30 la sută din comerţul internaţional şi 20 la sută din investiţiile străine directe.