Pilonul european al drepturilor sociale în Rapoartele de ţară ale Comisiei
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să profite de creșterea economică pentru a-și consolida economiile, dar și pentru a lansa reforme pentru întărirea protecției sociale, a recomandat Comisia cu prilejul lansării rapoartelor de țară
Cătălin Gomboș, 08.03.2018, 11:58
Economia statelor membre înregistrează cea mai mare creștere de după criza economică din 2008, iar momentul ar trebui folosit pentru consolidare și pentru lansarea unor reforme, sunt concluziile generale ale rapoartelor pe țară prezentate de Comisia Europeană. Rapoartele de anul acesta au inclus, pentru prima oară, și un element nou – pilonul European al drepturilor sociale – care își propune să monitorizeze, să ghideze și să încurajeze reformele în domeniu, astfel încât piața forței de muncă să fie mai robustă, iar sistemele sociale – mai eficiente.
Comisarul European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen: Cu peste 236 de milioane de persoane angajate, piața muncii a ajuns la un nivel record de ocupare. Șomajul aproape că a revenit la nivelul de dinaintea crizei și se situa în ultimul trimestru al anului trecut, la nivelul Uniunii Europene, la 7,7% și continuă să scadă atât în rândul tinerilor cât și al șomerilor pe termen lung. Există, însă, în continuare provocări – șomajul, șomajul în rândul tinerilor și șomajul pe termen lung continuă să fie foarte ridicate în unele țări. În timp ce numărul celor amenințați de sărăcie sau de excluziune socială este în scădere, acesta continuă să fie ridicat. În unele țări, veniturile pe gospodărie încă sunt mai mici decât în 2008, când a început criza. În general toate țările au făcut anumite progrese pentru a duce la îndeplinire recomanările de anul trecut pentru ocuparea forței de muncă și domeniul social, însă unele țări ar fi putut și ar fi trebuit să facă eforturi mai mari. Creșterea economică solidă oferă o oportunitate de aur pentru reforme. Lansez un apel către statele membre să fructifice această oportunitate. Acum este timpul pentru reforme, trebuie să reparăm acoperișul atunci când vremea este însorită. Cheia acestor reforme este, bineînțeles, un dialog social eficient. Implicarea partenerilor sociali în definirea și implementarea reformelor sporește legitimitatea, calitatea și eficiența acelor reforme.
Marianne Thyssen a precizat că reformele trebuie să țină cont de faptul că atât societățile, în ansamblul lor, cât și cerințele pentru piața de muncă trec printr-un proces rapid de schimbare. Un element cheie pentru a face față acestor schimbări este educația, care trebuie să pregătească o persoană pentru a găsi un loc de muncă și pentru a se putea adapta atunci când apar noi cerințe; unele țări europene – Danemarca este un caz notabil – pregătesc deja, în acest scop, reforme semnificative ale sistemelor de învățământ. Un alt domeniu care trebuie adaptat la noile realități este cel al protecției sociale. Aceasta trebuie să îi includă și pe europenii care nu lucrează în baza unor contracte standard sau își desfășoară activitatea ca Persoane Fizice Autorizate, astfel încât să aibă acces la ajutor de șomaj, pensii și alte instrumente de protecție socială.