Comisia își unește forțele cu partenerii sociali și economici
Refugiaţii şi migranţii cu drept de şedere în Europa vor avea mai multe oportunităţi de a se integra pe piaţa forţei de muncă, în urma semnării unui parteneriat între Comisia Europeană, partenerii sociali şi economici
Daniela Mănuță, 04.01.2018, 12:58
Conform datelor prezentate de Comisia Europeană, refugiații se confruntă cu obstacole semnificative în ceea ce privește încadrarea în muncă. Ultimele date arată că rata de ocupare profesională a refugiaților a fost cu 15-20 % mai mică decât cea a persoanelor autohtone, mai ales în rândul femeilor. În plus, refugiații sunt adesea supracalificați pentru locurile de muncă pe care le ocupă din cauza competențelor mai scăzute în vorbirea limbii țării-gazdă și, nerecunoașterii calificărilor lor, la nivel oficial sau din partea angajatorilor.
Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos: Integrarea tuturor migranților, nu numai refugiaților, este esențială pentru coeziunea societăților noastre. În plus, continentul nostru îmbătrânit va avea nevoie și de talent din străinătate. Dacă vrem să facem migrația legală și integrarea, în special pentru piața forței de muncă, trebuie să ne asigurăm că toate părțile interesate se vor implica, inclusiv cei care sunt responsabili din punct de vedere politic.
Printre angajamentele luate de partenerii sociali și economici se numără schimbul de bune practici privind integrarea refugiaților pe piața forței de muncă, promovarea parteneriatului în rândul membrilor lor și consolidarea cooperării cu autoritățile publice la toate nivelurile.
Secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Luca Visentini: Trebuie să punem în practică angajamentele asumate, să continuăm cooperarea pe care am avut-o până acum cu autorităţile pentru o integrare completă arefugiaţilorşi a migranţilorîn societate şi pe piaţa muncii. Este vorba despre îmbunătăţireacompetenţelor lor, dar şi despre nediscriminare şi tratament egal.
Oficialii europeni mai spun că în contextul deficitului actual de pe piaţa forţei de muncă, dar şi a personalului bine calificat, neexploatarea potențialului pe care îl reprezintă refugiații aflați în Europa este o enormă risipă de resurse, atât pentru persoanele în cauză, cât și pentru economie. Integrarea poate fi eficientă doar dacă instituțiile Uniunii Europene, autoritățile naționale și locale, partenerii sociali și economici dar și organizațiile societății civile se vor implica. Parteneriatul semnat recent stabilește principiile fundamentale pentru integrarea refugiaților pe piața forței de muncă.