Securitatea cibernetică
Uniunea Europeană va înfiinţa o agenţie mai puternică decât structurile care există în prezent pentru asigurarea securităţii cibernetice. Aceasta face parte dintr-un amplu pachet de refomă în domeniu, prezentat recent de Comisia Europeană
Daniela Coman, 18.12.2017, 12:21
Era digitală, în care trăim, vine cu o mulţime de elemente care ne îmbunătăţesc comunicaţiile şi accesul la informaţie, dar ne şi expun la multe ameninţări. Blocarea activităţii, furtul de date şi alte fraude în spaţiul virtual au produs, în ultima perioadă, daune imense, în toată lumea. Atacurile cibernetice păgubesc anual economia mondială cu peste 400 de miliarde de euro.
Aceste ameninţări nu ne afectează numai în plan personal – pentru că atentează la intimitatea noastră – ci, şi mai grav, reprezintă un pericol imens pentru companii şi chiar pentru sisteme statale, precum cel energetic, de transporturi sau de sănătate. Economia europeană este adesea ţinta spionajului cibernetic, îndreptate împotriva întreprinderilor, a băncilor şi chiar a administraţiilor de stat.
Uniunea Europeană are o strategie pe securitate cibernetică, dar aceasta trebuie pemanent îmbunătăţită, atât la nivel legislativ, cât şi tehnic. Avem nevoie de cetățeni educați și de instituții responsabile. Putem să contraatacăm acest fenomen dacă ne vom coordona activitățile printr-o strategie digitală solidă – aprecia comisarul pentru societatea digitală, Mariya Gabriel: Dorim totodată să transmitem un mesaj foarte clar tuturor instituţiilor din ţările membre ale UE. Astăzi la întrebările cine şi ce face în cazul unui atac cibernetic la scară largă nu avem un răspuns clar. Comisia Europeană a propus un mecanism de coordonare la nivel european în cazul unui astfel de atac. Contăm pe colaborarea cu România în cadrul viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniuii Europene din 2019. Pentru a lua decizii în ceea ce priveşte securitate cibernetică, este important să lucrăm împreună, să avem o perspectivă comună şi acţiuni coordonate.
Uniunea Europeană are nevoie de o legislație solidă și eficientă pentru a combate criminalitatea cibernetică care afectează mediul economic şi de afaceri. Avem, la nivel european, şi reglementări privind ENISA, combaterea exploatării sexuale online a copiilor și a pornografiei infantile.
De toată această problematică se ocupă, în prezent, Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA). Rolul noii agenții, pe care Comisia vrea să o înfiiţeze, ar fi acela de a ajuta statele membre, instituțiile europene și întreprinderile să combată atacurile cibernetice.
Comisarul Mariya Gabriel a insistat, în numeroase rânduri că toate statele din Uniunea Europeană trebuie să colaboreze îndeaproape şi să investească în tehnologie, dacă vrem să avem o securitate cibernetică solidă.