Intensificarea cooperării între UE şi Japonia
Uniunea Europeană şi Japonia vor avea un acord bilateral comercial. Negocierile au fost finalizate recent. Din momentul în care va fi aplicat, documentul va elimina majoritatea taxelor vamale plătite de firmele europene care exportă produse în Japonia.
Mihaela Mihai, 15.12.2017, 13:44
Tratatul cu Japonia este în momentul de față cel mai mare acord comercial bilateral negociat de Uniunea Europeană. Documentul va aduce beneficii ambelor părți, va intensifica cooperarea dintre Europa și Japonia în diverse domenii și va include, pentru prima oară, un angajament în favoarea respectării Acordului de la Paris de combatere a schimbărilor climatice.
Este un acord de o importanţă economică enormă. Va elimina majoritatea taxelor vamale pe care Uniunea le plătește în prezent pentru exporturile către Japonia. Vorbim despre una dintre cele mai mari economii ale lumii și de o populație cu un mare apetit pentru mâncarea și produsele europene, a spus comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom.
Și tot ea a completat lista facilităților oferite de această înțelegere, denumită oficial Acord de Parteneriat economic: Va înlesni exporturile de echipamente, produse farmaceutice, dispozitive medicale, automobile, haine. Iar acest lucru este benefic pentru locurile de muncă din aceste domenii. Înseamnă totodată o vastă oportunitate pentru sectorul agro-alimentar european pe o piață extrem de importantă.
Și într-adevăr, în ceea ce priveşte exporturile de produse agricole europene, acordul va elimina taxele vamale pentru multe brânzeturi, precum Gouda şi Cheddar, precum şi pentru exporturile de vin. Va permite totodată Uniunii să îşi sporească în mod substanţial exporturile de carne de vită și de porc.
Acordul va asigura totodată protecţia în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, aşa-numitele produse care beneficiază de indicaţii geografice.
Acordul comercial permite totodată accesul la servicii financiare, comerţ electronic, telecomunicaţii şi transporturi. De asemenea, înţelegerea garantează întreprinderilor din Uniune accesul la marile pieţe de achiziţii publice din 48 de oraşe mari din Japonia şi elimină obstacolele din calea achiziţiilor publice în sectorul feroviar.
În domeniul construcțiilor de automobile, acordul prevede anumite perioade de tranziție înainte de deschiderea piețelor.
După o serie de proceduri juridice, textul acordului va fi tradus din limba engleză și în celelalte 23 de limbi oficiale ale Uniunii, dar și în japoneză. Comisia va transmite apoi acordul spre aprobare Parlamentului European și statelor membre, astfel încât intrarea în vigoare să aibă loc înainte de încheierea mandatului actual al executivului comunitar, mai precis în 2019.
Iar preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, spune încă de pe acum că este vorba de o reușită la superlativ. În opinia sa, Uniunea Europeană și Japonia transmit un mesaj puternic în apărarea comerțului deschis, echitabil și reglementat.
O aluzie la politica protecţionistă promovată de preşedintele american, Donald Trump, care după venirea sa la Casa Albă în ianuarie, a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific semnat cu 11 ţări din regiunea Asia-Pacific, între care şi Japonia.