The 5th Eastern Partnership summit
Liderii europeni şi ai celor şase ţări ale Parteneriatului Estic, reuniţi, săptămâna trecută, la Bruxelles, au stabilit un set de 20 de măsuri economice concrete care trebuie aplicate până în 2020 pentru creşterea calităţii vieţii în aceste state vecine
Gabriela Mitrovici, 29.11.2017, 16:09
Liderii europeni şi ai celor şase ţări ale Parteneriatului Estic, reuniţi, săptămâna trecută, la Bruxelles, au stabilit un set de 20 de măsuri economice concrete care trebuie aplicate până în 2020 pentru creşterea calităţii vieţii în aceste state vecine Uniunii. Summitul anual s-a încheiat, însă, cu o declaraţie neutră, fără nici o menţiune la teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina şi fără nici o referire la perspectivele europene ale Moldovei, Georgiei şi Ucrainei.
Summitul Parteneriatului Estic s-a încheiat săptămâna trecută la Bruxelles cu o declaraţie de compromis, iar dezbaterile nu au abordat deloc perspectivele europene ale celor trei state care au solicitat acest lucru – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.
În schimb, participanții la summit s-au angajat să consolideze democrația, statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale. Iar Uniunea s-a angajat să ofere în continuare sprijin statelor estice partenere, în special pentru tineri și societatea civilă.
Uniunea Europeană rămâne angajată în sprijinirea integrității teritoriale, independenței și suveranității partenerilor săi, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Donald Tusk: Dorim să întărim cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic în mai multe domenii specifice, dar conflictele îngheţate şi armate continuă să împiedice dezvoltarea relaţiilor noastre şi generează greutăţi în ţările estice partenere. Uniunea Europeană condamnă agresiunea Rusiei şi nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeii. Fără îndoială că viitorul nostru comun stă în disponibilitatea Uniunii Europene de a deschide politicile europeană către partenerii noştri. Uniunea Europeană recunoaşte aspiraţiile de integrare ale ţărilor asociate – Ucraina, Georgia şi Moldova – şi salută alegerea lor europeană.
La rândul său, Jean-Claude Juncker s-a declarat satisfăcut, dar nu foarte mulțumit de rezultatele summitului. Președintele Comisiei Europene a precizat că Uniunea va continua să sprijine statele membre ale Parteneriatului Estic, însă acestea trebuie să continue reformele.
Jean-Claude Juncker: În cei doi ani de la ultimul summit de la Riga am făcut pași uriași în stabilizarea regiunii, dar toate părțile sunt de acord că stabilitatea se face acasă. UE poate ajuta, dar trebuie ca la tine acasă să ai stabilitate, acces la un loc de muncă, la învățământ și trebuie să ai o economie puternică.
Parteneriatul Estic există din 2009, iar până acum cele şase ţări membre – Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus – au primit în total granturi de 5,4 miliarde de euro, pentru reforme în domeniul energetic, al infrastructurii şi administraţiei, care să apropie aceste state de Uniunea Europeană pentru a putea trece la o etapă superioară de dezvoltare a relaţiilor.
La summitul de la Bruxelles, România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis care a reiterat faptul că ţara noastră va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova. El a atras, însă, atenţia că nu este suficient ca Uniunea să le solicite partenerilor să implementeze reforme, ci este necesar ca forul comunitar să le acorde şi sprijinul de care au nevoie.