Rachmaninov/Schumann/Mozart, cu dirijorul și compozitorul francez Frédéric Chaslin la pupitru
Vineri, 28 aprilie (ora 19:00), cunoscutul dirijor și compozitor francez Frédéric Chaslin va dirija la Sala Radio Simfonia nr. 1 de Serghei Rachmaninov, interpretată de Orchestra Națională Radio.
Radio România, 25.04.2023, 17:25
Vineri, 28 aprilie (ora 19:00), cunoscutul dirijor și compozitor francez Frédéric Chaslin va dirija la Sala Radio Simfonia nr. 1 de Serghei Rachmaninov, interpretată de Orchestra Națională Radio. Frédéric Chaslin, care a creat Dansul Divei, parte din muzica filmului Al cincilea element (Luc Besson, 1997), revine pe scena Sălii Radio pentru a dirija un concert înscris în suita evenimentelor ce marchează Anul Internațional Rachmaninov (150 de ani de la nașterea compozitorului).
Destinul Simfoniei nr. 1 este unul inedit și marcat de istoria tumultoasă a Rusiei – premiera lucrării (Sankt Petersburg, 1897) nu s-a bucurat de mare succes, adâncind o depresie profundă a compozitorului. Când a părăsit Rusia (în 1917), plecând în exil către America, compozitorul nu a luat partitura cu sine. După moartea sa însă, în 1944, în arhivele Bibliotecii Conservatorului din Petersburg a fost redescoperită partitura și o nouă viață a lucrării s-a născut de aici. Premiera americană a avut loc în 1948, interpretată de Philadelphia Orchestra, dirijată de Eugene Ormandy, iar treptat lucrarea a fost cântată în întreaga lume, bucurându-se de un succes întârziat.
Concertul de la Sala Radio este și un prilej de a-l revedea pe violoncelistul Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi muzicieni români, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Acesta va interpreta Schumann, Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră. Ca și simfonia lui Rachmaninov, lucrarea are o poveste neașteptată: concepută în doar 2 săptămâni, nu a fost interpretată în timpul vieții compozitorului, dar astăzi concertul este considerat unul dintre cele trei mari concerte romantice pentru violoncel, alături de cele semnate de Dvořák și Elgar. Seara de la Sala Radio se deschide cu Mozart, Uvertura operei La clemenza di Tito.
Dirijor, pianist, compozitor şi scriitor, Frédéric Chaslin este unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi contemporani. A studiat la Conservatorul din Paris (oraşul său natal) şi la Mozarteum din Salzburg, începând cariera dirijorală în 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim la Orchestre de Paris şi la Festivalul de la Bayreuth. În 1991 a devenit asistentul lui Pierre Boulez, colaborând cu Ensemble Intercontemporain.
De-a lungul carierei a fost invitatul unor festivaluri marcante şi a fost aplaudat pe marile scene lirice ale lumii: Staatsoper – Viena, Teatro alla Scala – Milano, Metropolitan Opera – New York, Opera din Rouen, Semperoper – Dresda ș.a. A condus în egală măsură orchestre simfonice din Franţa, Austria şi Germania.
Stăpâneşte un repertoriu extrem de variat şi acordă o atenţie deosebită muzicii contemporane, promovând numeroase prime audiţii mondiale. Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără câteva opere, Suita Chagall pentru orchestră şi Dansul Divei.
Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi muzicieni români, are un repertoriu cuprinzător, cu sute de recitaluri şi concerte în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Berliner Philharmoniker, Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon – Buenos Aires, Megaron – Atena, Centrul Cultural Belém – Lisabona, Kursall – San Sebastian, Casa da Musica – Porto, Opera House – Hanoi, Vietnam.
Răzvan Suma a prezentat turnee naționale începând cu anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-au plasat pe Răzvan în topul celor mai apreciați violonceliști români. La acestea se adaugă turneele grupului ArgEnTango, cu proiectele Piazzolla, o poveste autentică, Tango Tradițional și Tango la Cetate.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.