Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Christian Badea dirijează simfonia „Din lumea nouă” la Sala Radio

Christian Badea, dirijorul român care și-a construit o carieră internațională de peste 40 de ani, invitat la Sala Radio să dirijeze una dintre cele mai des interpretate simfonii creată vreodată.

Christian Badea dirijează simfonia „Din lumea nouă” la Sala Radio
Christian Badea dirijează simfonia „Din lumea nouă” la Sala Radio

, 07.12.2022, 12:38

Christian Badea, dirijorul român care și-a construit o carieră internațională de peste 40 de ani, ce cuprinde colaborări cu prestigioase săli de concerte și teatre de operă de pe toate continentele și al cărui repertoriu vast se întinde de la Bach şi Mozart la cele mai importante creaţii ale compozitorilor contemporani, este invitat la Sala Radio să dirijeze una dintre cele mai des interpretate simfonii creată vreodată: Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă, semnată de Dvořák.


Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio. Simfonia a fost creată în timp ce Dvořák locuia în Statele Unite, răspunzând invitației de a conduce Conservatorul de la New York.



Suferind iniţial de un acut dor de casă, dar influenţat de sonoritățile tipice muzicii americane, Dvořák creează pe noul continent – unde a locuit timp de trei ani înainte să revină la Praga – cele mai cunoscute creații ale sale. Deși se spune că lucrarea este puternic influențată de muzica nativă americană, se pare că e totuşi vorba de mai multă inspirație din folclorul Boemiei natale, ca și cum dorul de casă a fost transpus pe portativ. Inițial, compozitorul însuși declarase: Este spiritul melodiilor negrilor și ale indienilor pe care m-am străduit să-l reproduc în noua mea simfonie”. Pe de altă parte, mai târziu, tot Dvořák mărturisea că simfonia sa este autentic cehă”.


Din lumea nouă este una dintre cele mai cunoscute simfonii cântate astăzi pe mapamond, iar despre Dvořák se spune că a fost cel mai îndrăgit compozitor non-american în America. În 1969, acum peste 50 de ani, Neil Armstrong lua cu el pe Lună – în Misiunea Apollo 11 – o înregistrare a Simfoniei Din lumea nouă.



Seara de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura operei Vespri siciliani – Verdi și va continua cu arii din opere precum Don Carlo sau Bărbierul din Sevilla, interpretate solistic de basul american Eric Halfvarson, cu participarea Corului Academic Radio (pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu). Eric Halfvarson a fost aplaudat în întreaga lume, pe scene ca Staatsoper – Viena, Washington National Opera, Gran Teatre del Liceu – Barcelona, Dutch National Opera – Amsterdam, Royal Opera – Covent Garden – Londra, Metropolitan Opera – New York, Lyric Opera of Chicago, Teatrul La Fenice – Veneția ș.a.



Christian Badea a dirijat orchestre ca Royal Philharmonic și BBC Symphony – Londra, Orchestra Filarmonică din Amsterdam, Beethovenhalle Orchestra – Bonn, Orchestra Santa Cecilia – Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Națională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica din Tokio etc.


Pasionat de operă, atât ca dirijor cât și ca regizor, Christian Badea și-a început cariera profesională în 1975 la Lincoln Center – New York – cu versiunea originală a lucrării Povestea soldatului” de Stravinski, în dublă calitate de dirijor și regizor. La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaționale ale MET. A colaborat cu unii dintre cei mai importanți cântăreţi ai ultimilor 40 de ani, precum Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Mirella Freni, Bryn Terfel, Renée Fleming, Leo Nucci, Natalie Dessay, Rolando Villazon și mulți alții.



Cariera lui Christian Badea a început ca violonist la Bucureşti, unde a studiat cu Ștefan Gheorghiu, iar apoi a continuat la Paris, Geneva și New York, unde a studiat vioara în paralel cu specializarea în dirijat la Conservatorul Regal din Bruxelles și la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan. A absolvit clasa de dirijat la Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanți mentori ai săi a fost Leonard Bernstein.


În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii George Enescu” din București și în același an a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică, dedicată realizării unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internațională.


După un succes răsunător la debutul său cu opera Andrea Chénier” la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost imediat invitat să revină în 2019, pentru o nouă montare a operei Turandot”. Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente până în stagiunea 2022-23.



Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.


Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Nina Cassian- audiobook
Anunțuri - Evenimente joi, 21 noiembrie 2024

Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio

Pe 27 noiembrie se împlinește un veac de la naşterea Ninei Cassian. Cu acest prilej Editura Casa Radio lansează audiobookul (carte şi...

Centenarul Nina Cassian la Editura Casa Radio
140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Anunțuri - Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută

Azi, 13 noiembrie 2024, se împlinesc 140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută de marele nostru dramaturg Ion Luca Caragiale. Prilej cu...

140 de ani de la premiera piesei O scrisoare pierdută
Afiș concert aniversar
Anunțuri - Evenimente miercuri, 13 noiembrie 2024

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar

De 75 de ani, cele mai importante voci ale folclorului românesc răsună pe scena Sălii Radio și pe posturile Radio România, alături de...

75 de ani de folclor: Orchestra de Muzică Populară Radio – concert aniversar
Afiş concert Sala Radio, Hyung-Ki Joo /Jonathan Bloxam
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

Ravel, interpretat de pianistul Hyung-Ki Joo, la Sala Radio

Sonorități de jazz, influențe din Mozart, Saint-Saëns, dar și din lucrările lui Gershwin: o combinație muzicală inedită definește Concertul...

Ravel, interpretat de pianistul Hyung-Ki Joo, la Sala Radio
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

85 de ani pentru Corul Academic Radio: Adagietto de Mahler în versiune corală

Ați ascultat vreodată celebrul Adagietto din Simfonia a 5-a de Mahler în versiune corală? Corul Academic Radio propune publicului șansa de a...

85 de ani pentru Corul Academic Radio: Adagietto de Mahler în versiune corală
Anunțuri - Evenimente luni, 04 noiembrie 2024

Recomandările ANCOM pentru comenzile online de Black Friday

În perioada dedicată ofertelor promoționale de Black Friday, utilizatorii se pot confrunta cu livrări întârziate ale produselor achiziționate...

Recomandările ANCOM pentru comenzile online de Black Friday
Anunțuri - Evenimente marți, 29 octombrie 2024

Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”

Între 6 şi 18 noiembrie se va desfăşura, în România, Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”. Soprana Teodora Gheorghiu,...

Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii”
Anunțuri - Evenimente marți, 29 octombrie 2024

Concert aniversar la 96 de ani de Radio România

Radio România împlinește 96 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate! La 1 noiembrie 1928 a avut loc...

Concert aniversar la 96 de ani de Radio România

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company