Concerte de orgă la Sala Radio, sub bagheta lui Christian Ciuca
Miercuri, 7 noiembrie (ora 19:00), dirijorul de origine română stabilit în Franţa, Christian Ciuca, este invitat pe scena Sălii Radio.
Radio România, 05.11.2018, 10:44
Miercuri, 7 noiembrie (ora 19:00), dirijorul de origine română stabilit în Franţa, Christian Ciuca, este invitat pe scena Sălii Radio, unde va dirija un concert Bach / Händel / Puccini, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio şi cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu).
Pasiunea dirijorului Christian Ciuca pentru muzica vocal-simfonică l-a condus către repertoriul oratoriului, domeniu în care excelează, fiind apreciat în Franţa ca specialist. A dirijat în Europa lucrări de Händel, Bach, Mozart, Brahms, Verdi, Puccini, Rossini. La doar 21 ani dirija la Berlin Messa di Gloria de Puccini, lucrarepe care o veţi asculta şi în concertul de la Sala Radio, cu participarea soliştilor vocaliNicolae Simonov (tenor) şi Cristian Ruja (bariton).
Evenimentul este un prilej de a-l aprecia şi pe organistul Steffen Schlandt, care a concertat în numeroase ţări din Europa, iar în Germania a obţinut premiul al II-lea la Concursul Internaţional de orgă Schramberg – 2001 şi premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg – 2003. În prima parte a serii, veţi asculta în interpretarea sa lucrările: Bach – Concertul nr. 1 în re minor (variantă pentru orgă şi orchestră) şi Händel – Concertul nr. 13 în Fa major, The Cuckoo and the Nightingale (Cucul şi privighetoarea). Orga Sălii Radio este cea mai mare din sud-estul Europei – 7.600 de tuburi, şi a fost realizată în Cehia, în 1960.
Cetăţean francez, născut în România, Christian Ciuca a început studiul viorii la vârsta de 6 ani la Liceul George Enescu din Bucureşti, apoi şi-a continuat studiile în România şi în Germania, unde a studiat în paralel dirijat coral şi orchestral. Fiind concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Rostock (Germania), a lucrat cu mari artişti – Menuhin, Jordan sau Maazel. Ajuns la Paris, a creat Corul Jubilate în 1996, ansamblu pe care l-a condus aproape 20 de ani. A colaborat cu artişti importanţi precum Charlotte Rampling, Brigitte Fossey şi Patrick Poivre d’Arvor. A fost invitat în mod regulat să dirijeze concertele de gală la Cadre Noir de Saumur, dintre care amintim concertul susţinut alături de Hungarian Symphony Orchestra, eveniment ce a avut parte de peste 10.000 de persoane drept public.
Născut la Braşov, în 1975, Steffen Schalndt, a început educaţia muzicală cu tatăl său Eckart Schlandt, alături de care a studiat pianul şi orga. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Muzică din Cluj-Napoca la secţia orgă şi pe cele de muzică bisericească la Facultatea de Muzică din Trossingen (Germania) şi dirijat coral şi de orchestră la Würzburg. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societăţii Bach din Würzburg. Este iniţiatorul Festivalului de Muzică Sacră Diletto musicale din Prejmer care se desfăşoară în luna august din anul 1999. Din septembrie 2004 este dirijorul corului Bach şi organist la Biserica Neagră (Braşov).
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.