Deschiderea Simpozionului Internaţional de Sculptură de la Târgu-Jiu
Şase artişti plastici profesionişti participă la Simpozionul Internaţional de Sculptură din cadrul Atelierelor Brâncuşi.
Eugen Cojocariu, 03.08.2017, 14:48
Şase artişti plastici profesionişti participă la Simpozionul Internaţional de Sculptură din cadrul Atelierelor Brâncuşi. Evenimentul are loc la Centrul multifuncţional Bârseşti, în curtea căruia au fost amplasate blocurile de andezit care vor fi transformate de către sculptorii participanţi în opere de artă de for public.
Deschiderea Simpozionului a avut loc pe 1 august, iar organizatori sunt Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, având ca parteneri Filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România şi Institutul Cultural Român.
Până la 3 septembrie 2017 participă la Simpozion românii Gheorghe Zărnescu şi Mihai Ţopescu, britanicul Colin Figue, bulgarul Rumen Dimitrov, taiwanezul Shan-Chi Teng şi japonezul Yoshin Ogata. Curatorul taberei de sculptură este, ca şi în anii trecuţi, Vlad Ciobanu, sculptor profesionist, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Doru Strîmbulescu, managerul Centrului Brâncuşi”, a mulţumit autorităţilor pentru că sunt mereu prezente alături de instituţia pe care o conduce în realizarea activităţilor sale, şi de asemenea, Institutului Cultural Român. Primarul Marcel Romanescu a mulţumit tururor instituţiilor implicate şi curatorului Vlad Ciobanu, urând totodată succes artiştilor pentru a crea opere valoroase pentru oraş. Subprefectul Sorin Arjoca a urat bun venit artiştilor, felicitând Primăria şi Centrul Brâncuşi”, care anual şi pe o lungă perioadă de timp au organizat această manifestare. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Nichifor s-a arătat încântat de faptul că oraşul a căpătat o individualitate aparte datorită existenţei operelor de artă din piatră plasate în diverse locuri. Curatorul Vlad Ciobanu a ţinut să spună că Simpozionul reprezintă un act elementar de omagiere a unui om, a unui loc, a unei creaţii, iar artiştii vin anual în pelerinaj la Brâncuşi. La Târgu-Jiu, dincolo de a omagia un om, este la fel de important că se lasă în urmă un patrimoniu, iar fiecare lucrare va trebui evaluată de specialiştii de la Ministerul Culturii, a adăugat Vlad Ciobanu.