Tango la cetate, la Hunedoara şi Alba Iulia
Proiectul Tango la cetate se deschide prin două concerte susţinute la Hunedoara (16 iunie) şi Alba Iulia (24 iunie) de binecunoscutul grup Argentango.
Radio România, 14.06.2017, 18:52
Proiectul Tango la cetate se deschide prin două concerte susţinute la Hunedoara (16 iunie) şi Alba Iulia (24 iunie) de binecunoscutul grup Argentango.
La Hunedoara concertul va avea loc la Castelul Corvinilor, în Sufrageria Bethlen pe 16 iunie, de la ora 19:00, iar la Alba Iulia, proiectul va fi inclus în Sărbătoarea muzicii şi se va desfăşura în Piaţa Cetăţii, pe 24 iunie, de la ora 18:00.
Ideea acestui nou proiect al ansamblului ArgEnTango s-a născut anul trecut în timpul turneului national Piazzolla, o poveste autentică, pe de o parte dintr-o dorinţă a ansamblului de a continua drumul împreună, iar pe de altă parte din dorinţa de a aduce tangoul în locuri neobişnuite şi, de ce nu, de a promova cetăţile fortificate din România, un tezaur cultural şi turistic prea puţin cunoscut.
Ca ansamblu ne dorim foarte mult să continuăm drumul, era necesar pentru acest proiect un alt tip de tango, mai tradiţional, poate chiar mai comercial. Asta nu înseamnă că nu vom continua cu Piazzolla, grupul ArgEnTango pornind de la muzica lui Piazzolla, dar ne dorim să ajungem în locuri tot mai diferite şi să prezentăm Tango în toată splendoarea sa, declara Analia Selis înaintea noii călătorii muzicale prin cetăţile României.
În repertoriul proiectului Tango la cetate se găsesc tangouri extrem de cunoscute, precum Por una cabeza melodie devenită celebră în toată lumea datorită filmului Parfum de femeie, dar şi câteva tangouri româneşti. Pe scenă vom aduce şi povestea acestor tangouri româneşti, povestim despre contextul şi motivul pentru care au fost scrise, dezvăluim adevărul despre Zaraza, care de fapt nu este tango românesc, ci argentinian, şi îl prezentăm atât în spaniolă, cât şi în română, în aranjamentele lui Mariano Castro, mărturisea tot Analia Selis.
Concertele au în centru aceeaşi puternică tripletă argentiniană, formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) şi Rafael Butaru (vioară). În primăvara anului 2016, ArgEnTango s-a lansat ca un proiect unic în România şi a umplut sălile în toate concertele prezentate până la acest moment. Cvintetul româno-argentinian are acum în spate experienţa a zeci de concerte împreună, aşadar noile recitaluri din proiectul Tango la cetate se anunţă deja a fi evenimente de mare succes.
Artiştii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranţei există în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor şi adulţilor cu boli incurabile. Pentru că ştim cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice şi îi îndemnăm pe spectatorii şi prietenii noştri să se implice alături de noi, prin donaţii, redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susţinere a acestei cauze (www.hospice.ro).
Un eveniment susţinut de Radio România. Proiect cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. Organizator: Asociaţia Culturală Analia Selis. Partener oficial: BMW. Transportator aerian oficial: Air France – KLM. Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco, Pensiunea Cai de Vis.
Parteneri culturali: Centrul Cultural Media al Radio România, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica Transilvania din Cluj -Napoca, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, Filarmonica Banatul din Timişoara, Muzeul Peleş din Sinaia, Filarmonica Moldova din Iaşi.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Media Trust, România Liberă, România TV, şi TVR 3, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro.