Asistenţa pentru dezvoltare oferită de MAE altor state în 2014
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a aprobat lista proiectelor/ programelor/ contribuţiilor neafectate care vor fi finanţate din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare (AOD) al MAE pe anul 2014, în sumă totală de 6 milioane lei.
România Internațional, 11.03.2014, 22:29
Selectarea programelor şi proiectelor pentru includerea lor în Planul Anual de Acţiune s-a realizat urmare procedurii din Ordinul ministrului afacerilor externe nr 882/2012. Conform art. 30 (4), a fost iniţiată procedura de aprobare a finanţării prin planul anual de acţiune, pe baza raportului comisiei de selecţie a notelor conceptuale depuse în urma solicitării publice şi în limita bugetului neutilizat pentru alocare directă, după caz (anexat raportul comisiei).
Aproximativ 35% din totalul bugetului este destinat Republicii Moldova, unde vor fi finanţate opt proiecte în domenii ca justiţie şi integritate, agricultură, afaceri interne, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile. Alţi beneficiari din state precum Georgia, Egipt, Tunisia, Libia, Ucraina şi Afganistan vor primi aproximativ 15% din buget pentru proiecte vizând sprijinirea procesului democratic, reconstrucţia post-conflict, societatea civilă, consolidarea capacităţii instituţionale în diferite domenii ale administraţiei, protecţia copilului, reducerea riscului la dezastre.
Aproximativ 10% din buget este destinat asistenţei umanitare de urgenţă, fiind acordat pe măsura apariţiei unor necesităţi la nivel internaţional. 24,4% din buget este destinat contribuţiilor la proiecte tematice sau organizaţii multilaterale destinate promovării democraţiei şi respectării drepturilor omului, îmbunătăţirii situaţiei refugiaţilor, fondului ONU de răspuns la situaţiile de urgenţă, societăţii civile, reconstrucţiei post-conflict, precum şi activităţilor de educaţie pentru dezvoltare şi activităţile de conştientizare publică în domeniul dezvoltării.
În derularea proiectelor AOD promovate de MAE în perioada 2012 -2015 sunt avute în vedere obiective ca: racordarea priorităţilor AOD la schimbările survenite la scară globală; coordonarea cu alte instrumente de politică externă; păstrarea angajamentului României pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului; creşterea impactului şi rezultatelor AOD acordată de România; promovarea expertizei naţionale prin asistenţa tehnică acordată statelor în curs de dezvoltare; creşterea capacităţii MAE de implementare a politicii AOD.
Informaţii suplimentare
România şi-a luat angajamentul la nivelul Uniunii Europene ca, până în 2015, să crească volumul asistenţei pentru dezvoltare oferită la 0,33% din VNB (venit naţional brut).
Din datele preliminare, la nivelul anului 2013, procentul din VNB raportabil ca AOD conform principiilor OECD/DAC a fost de 0,08%.
Informaţii suplimentare privind statele care pot beneficia de AOD, activităţile raportabile AOD, precum şi AOD oferită de alte state se regăsesc pe site-ul OECD/DAC, (http://www.oecd.org/dac/).
Ministerul Afacerilor Externe acordă asistenţă pentru dezvoltare în baza Hotărârii de Guvern nr. 1052/2011 privind reglementarea acţiunilor specifice aferente finanţării asistenţei din cadrul politicii naţionale de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi OMAE nr 882/2012 pentru aprobarea normelor interne de implementare privind acordarea finanţării asistenţei pentru dezvoltare.