Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Anul sportiv 2015 (I)

Anul care se încheie a fost relativ bun pentru sportul românesc, mai ales cu privire la sporturile pe echipe.

Anul sportiv 2015 (I)
Anul sportiv 2015 (I)

, 28.12.2015, 12:44

Anul care se încheie a fost relativ bun pentru sportul românesc, mai ales cu privire la sporturile pe echipe. Naţionala de fotbal s-a calificat pentru EURO 2016, cea de rugby a fǎcut o figurǎ frumoasǎ la Cupa Mondialǎ din Anglia, iar handbalistele au urcat pe podium la Campionatele Mondiale, desfǎşurate anul acesta în Danemarca.



Prima performanţǎ româneascǎ a anului 2015 s-a înregistrat în tenis. Simona Halep s-a impus în turneul WTA de la Shenzen, dupǎ ce a trecut, în finalǎ, de elveţianca Timea Bacsinszky, cu 6-2, 6-2. A urmat Openul de tenis al Australiei, primul turneu de Mare Şlem al anului, care a adus rezultate bune pentru sportivii români. Am avut o reprezentantǎ în sferturile de finalǎ ale probei feminine de simplu, prin calificarea Simonei Halep. La dublu masculin, doi români au ajuns în “sferturi”: Horia Tecǎu, împreunǎ cu olandezul Jean – Julien Rojer, şi Florin Mergea, alǎturi de britanicul Dominic Inglot. Tecǎu şi Rojer au mers în semifinale, dupǎ ce au trecut chiar de Mergea şi Inglot. Din pǎcate însǎ, nu şi-au tǎiat drum catre finalǎ, pierzând în faţa perechii italiene Simone Bolelli / Fabio Fognini. Cu aceastǎ ocazie însǎ, Horia Tecău şi-a egalat cea mai bună performanţă la Melbourne în proba masculină de dublu. El a mai jucat o semifinală în 2012, alături de suedezul Robert Lindstedt.



Tot din tenis a venit şi principala performanţǎ a lunii februarie. Echipa femininǎ de tenis a României s-a calificat în barajul pentru Grupa Mondialǎ a competiţiei Fed Cup. Româncele s-au confruntat, la Galaţi, cu echipa Spaniei şi s-au impus cu 3 la 2. In primele partide de simplu, Simona Halep a trecut de Silvia Soler Espinosa, cu 6-2, 6-1, iar Garbine Muguruza a învins-o pe Irina Begu cu 6-3, 6-2. Muguruza a câştigat apoi jocul cu Halep, în douǎ seturi: 6-4, 6-3, dar Begu a recuperat şi s-a impus, cu 6 la 2, 6 la 4, în faţa Silviei Soler Espinosa. Jocul de dublu a fost hotǎrâtor. Perechea Irina Begu / Monica Niculescu a trecut cu 5-7, 6-3, 6-2 de cuplul Garbine Muguruza / Anabel Medina-Garrigues.


În februarie a avut loc şi turneul de tenis de la Rotterdam, unul dintre cele mai importante evenimente ATP ale debutului de an. Competiţia a fost dotatǎ cu premii totale de aproape un milion şi jumǎtate de euro. Printre protagonişti s-au aflat şi doi jucǎtori români: Horia Tecǎu şi Florin Mergea. Perechea formată din Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer a câştigat proba de dublu, dupǎ ce a trecut, în finalǎ, cu 3-6, 6-3, 10-8, de cuplul compus din britanicul Jamie Murray şi australianul John Peers.


Luna februarie s-a încheiat cu un nou succes al Simonei Halep. Ea s-a impus în turneul din Dubai, dotat cu premii totale de 2.513.000 de dolari. In finalǎ, românca a trecut de Karolina Pliskova, din Cehia, cu 6-4, 7-6.



În martie, România a revenit între puterile atletismului european. Dupǎ o pauzǎ de patru ani, atleţii tricolori au urcat din nou pe podiumul de premiere la o întrecere continentalǎ. Delegaţia care a reprezentat România la Europenele de salǎ de la Praga a obţinut douǎ medalii, ambele de bronz. Acestea au fost aduse de Florentina Marincu, la sǎritura în lungime, şi de veteranul Marian Oprea, la triplusalt. De remarcat este faptul cǎ sǎritura câştigatoare a Florentinei, de 6 metri şi 79 de centimetri, a reprezentat şi un nou record european de junioare.


Şi în martie am avut rezultate bune în tenis. Echipa de Cupǎ Davis a României a trecut, la Sibiu, de Israel cu 5 la 0, în primul tur al Grupei I valorice a zonei Europa-Africa. Apoi, Simona Halep a înregistrat o nouǎ victorie în circuitul WTA, câştigând la Indian Wells, pentru prima datǎ într-un turneu de categoria Premier Mandatory. In finalǎ, ea a trecut de Jelena Jankovic, din Serbia, cu 2-6, 7-5, 6-4.


În aprilie, România a câştigat douǎ medalii la Campionatele Europene de gimnasticǎ desfǎşurate în Franţa, la Montpellier. La feminin, Andreea Munteanu a cucerit aurul la bârnă, iar la masculin, Marius Berbecar a obţinut argintul la paralele.



Tot în aprilie, echipa feminină de tenis a României a promovat în Grupa Mondială a Fed Cup după ce a învins Canada, cu 3 la 2, la Montreal. In primele jocuri, Alexandra Dulgheru a trecut cu 6-4, 6-4 de principala jucǎtoare a gazdelor, Eugenie Bouchard, numǎrul 7 mondial, iar pentru gazde a punctat Françoise Abanda, care a trecut de Irina Begu, cu 4-6, 7-5, 6-4. Apoi, Andreea Mitu s-a impus şi ea în faţa lui Bouchard, cu 4-6, 6-4, 6-1, iar punctul decisiv al echipei române a fost adus de Alexandra Dulgheru, care a dispus de Françoise Abanda cu 3-6, 7-5, 6-2. Luna aprilie s-a încheiat cu turneul masculin de tenis BRD Nǎstase – Ţiriac Trophy de la Bucureşti, cel mai important eveniment de tenis gǎzduit, anual, de România. La simplu s-a impus spaniolul Guillermo Garcia – Lopez, care a trecut, în finalǎ, în douǎ seturi, cu 7-6, 7-6, de cehul Jiri Vesely. La dublu a câştigat perechea românǎ Marius Copil / Adrian Ungur, care a trecut cu 3-6, 7-5, 17-15, de cuplul compus din americanul Nicholas Monroe şi neozeelandezul Artem Sitak.




Luna mai a început cu un succes nautic. România a obţinut 4 medalii la campionatele europene de kaiac – canoe disputate în Cehia. Echipajul Roxana Borha / Elena Meroniac a câştigat aurul la kaiac dublu, pe distanţa de 1.000 de metri, şi argintul la 500 de metri. Au mai cucerit medalii de argint Florentina Caminescu, la kaiac simplu, pe 1.000 m, şi echipajul de canoe 4 masculin, în proba de 1.000 m.



A avut loc apoi turneul de tenis de la Madrid, competiţie din categoria Masters, patronatǎ de omul de afaceri român Ion Ţiriac. In proba de dublu a concursului masculin s-a impus perechea formată din tenismanul român Florin Mergea şi indianul Rohan Bopanna. In finalǎ, cei doi au învins, cu 6-2, 6-7, 11-9, perechea formate din polonezul Marcin Matkowski şi sârbul Nenad Zimonjic.



Tot în mai, handbalista română Cristina Neagu a câştigat Liga Campionilor cu echipa Buducnost Podgorica. Formaţia muntenegreană a învins, în finala de la Budapesta, echipa norvegianǎ Larvik, cu scorul de 26-22. Cristina Neagu, interul stânga al campioanei Muntenegrului, a ocupat primul loc în clasamentul marcatoarelor din Champions League, cu 102 goluri, la egalitate cu croata Andrea Penezic, de la Vardar Skopje.



Echipa românǎ HC Odorhei a câştigat, în premierǎ, Cupa Challenge la handbal masculin. In jocul decisiv, gruparea ardeleanǎ a învins formaţia portugheză Liberty Seguros ABC/UMinho, cu scorul de 32-25, pe teren propriu, dupǎ ce, în tur, formaţia lusitană câştigase cu 32-28.


Luna iunie a început tot cu medalii, aduse de sportivii români de la Europenele de canotaj desfǎşurate în Polonia. La doi rame fǎrǎ cârmaci, Cristina Grigoraş şi Laura Oprea s-au clasat pe poziţia a treia, în urma reprezentantelor Marii Britanii şi Olandei. Tot pe trei s-a clasat şi echipajul de 8+1, într-o probǎ în care aurul a fost cucerit de Rusia, în timp de argintul a revenit Olandei.



Tot în iunie, la Campionatele Europene de scrimǎ desfǎşurate la Montreux, Elveţia, românca Simona Pop a cucerit medalia de bronz în proba individuală de spadă. Apoi, perechea formată din tenismanul român Florin Mergea şi indianul Rohan Bopanna a câştigat finala turneului ATP pe iarbă de la Stuttgart, dotat cu premii totale de 574.965 euro. Mergea şi Bopanna i-au învins cu 5-7, 6-2, 10-7 pe austriacul Alexander Peya şi brazilianul Brunos Soares.



Luna iunie s-a încheiat cu prima ediţie a Jocurilor Europene, găzduită de capitala Azerbaidjanului, Baku. România, care a participat cu o delegaţie de 147 de sportivi, a ocupat locul 17 în clasamentul pe medalii, cu trei medalii de aur, cinci de argint şi patru de bronz. Medaliile de aur au fost aduse de Ana-Maria Brânzǎ, în proba individualǎ de spadǎ, de Andreea Chiţu la judo, categoria 52 kg, şi de echipa feminină de spadă, compusǎ din Ana-Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop şi Amalia Tătăran.

Weekend sportiv
Sport la RRI vineri, 20 septembrie 2024

Weekend sportiv

Trei echipe de handbal feminin din România vor evolua, în acest weekend, în etapa a treia a Ligii Campionilor. În Grupa A, cele două grupări...

Weekend sportiv
Sport
Sport la RRI joi, 19 septembrie 2024

Info Sport

Echipa de handbal masculin Dinamo Bucureşti a obţinut, miercuri, a doua sa victorie consecutivă în ediţia de anul acesta a Ligii Campionilor....

Info Sport
Monumentul Generaţiei de Aur a fotbalului românesc (foto Rusu+Borţun)
Sport la RRI miercuri, 18 septembrie 2024

Monument pentru Generaţia de Aur a fotbalului românesc

Anii ’90 ai secolului trecut au fost cei mai buni din istoria Naţionalei de fotbal a României. Tricolorii s-au calificat la trei turnee finale...

Monument pentru Generaţia de Aur a fotbalului românesc
Foto: pixabay.com
Sport la RRI marți, 17 septembrie 2024

Sportivul săptămânii: Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru

Duminică s-a încheiat, la Centrul Naţional de Tenis din Bucureşti, cea de-a treia ediţie a turneului de tenis Ţiriac Foundation Trophy, concurs...

Sportivul săptămânii: Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru
Sport la RRI luni, 16 septembrie 2024

Săptămâna sportivă

Jucătoarea română de tenis Miriam Bulgaru a câştigat turneul WTA 125, dotat cu premii de 115.000 de dolari, care s-a încheiat duminică la...

Săptămâna sportivă
Sport la RRI vineri, 13 septembrie 2024

Weekend sportiv

În weekend are loc etapa a doua a Ligii Campionilor la handbal feminin. În Grupa A, Gloria Bistriţa-Năsăud va juca, sâmbătă, în deplasare,...

Weekend sportiv
Sport la RRI joi, 12 septembrie 2024

Info Sport

În derby-ul etapei a treia a Ligii Naţionale de handbal feminin, Gloria Bistriţa Năsăud a trecut, în deplasare, de Rapid Bucureşti cu 24 la...

Info Sport
Sport la RRI miercuri, 11 septembrie 2024

Sport Club RRI: Handbal

Handbalul de înalt nivel a revenit în arenele europene. În weekend a debutat Liga Campionilor pentru echipe feminine şi, în premieră, România...

Sport Club RRI: Handbal

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company