Anul sportiv 2014 (I)
Ca la fiecare sfârşit de an, facem, şi pentru 2014, bilanţul sportului românesc. Incepem cu luna ianuarie, care a fost dominată, la nivel internaţional, de competiţiile din tenis.
Florin Orban, 25.12.2014, 10:15
Ca la fiecare sfârşit de an, facem, şi pentru 2014, bilanţul sportului românesc. Incepem cu luna ianuarie, care a fost dominată, la nivel internaţional, de competiţiile din tenis. La Sydney, Simona Halep, cap de serie numărul 7, a fost eliminată în primul tur de jucătoarea americană Madison Keys, iar Sorana Cîrstea a pierdut în faţa jucătoarei bulgare Ţvetana Pironkova. A urmat Openul Australiei, unde Simona Halep a ajuns până în sferturile de finală, fază în care a fost învinsă de Dominika Cibulkova.
Cea mai bună performanţă românească, la Melbourne, a fost calificarea în finala de la dublu mixt a lui Horia Tecău. El a evoluat alături de Sania Mirza, din India. Cei doi au ratat însă câştigarea turneului, fiind învinşi în ultimul act de perechea formată din Daniel Nestor, din Canada, şi Kristina Mladenovic, din Franţa, cu 6-3, 6-2.
Tot în ianuarie, pugilistul Lucian Bute a suferit a doua sa înfrângere din carieră, la Montreal, în faţa canadianului de origine haitiană Jean Pascal. Haitianul a câştigat la puncte, în limitele categoriei semigrea, şi a intrat în posesia centurii de campion NABF.
Performanţa lunii februarie a fost calificarea echipei de rugby a României la Cupa Mondială din 2015, care va avea loc în Anglia. Graţie victoriilor cu Portugalia, Rusia, Spania şi Belgia, “Stejarii” şi-au asigurat locul secund în Cupa Europeană a Naţiunilor şi locul la Cupa Mondială, unde vor evolua în grupa D, alături de Franţa, Irlanda, Italia şi Canada. Rugbyştii români vor debuta la Mondiale pe 23 septembrie 2015, cu Franţa, pe Stadionul Olimpic din Londra.
Tot în februarie, în primul tur al Grupei Euro-Africane din Cupa Davis, echipa de tenis a României a pierdut, la Dniepropetrovsk, în faţa Ucrainei, cu 3 la 1.
Mai la sud, la Soci, în Rusia, s-au desfăşurat Jocurile Olimpice de Iarnă, ediţia a 22-a. România a fost reprezentată de 24 de sportivi, care nu au reuşit însă decât clasări modeste.
Dupa ce, în februarie, a câtigat turneul de la Doha, jucătoarea de tenis Simona Halep a ajuns, în martie, până în semifinalele turneului de la Indian Wells, dotat cu premii de aproape 6 milioane de dolari. Ea a ratat calificarea în finală, după ce a pierdut în două seturi, cu 3-6, 4-6, în faţa polonezei Agnieszka Radwanska.
In aprilie, la Europenele de haltere de de la Tel Aviv, reprezentantul României la categoria 56 de kilograme, Florin Croitoru, a câştigat două medalii de aur. El s-a impus la stilul smuls, cu 122 kilograme, şi la total, cu 259 de kilograme. A urmat victoria perechii formate din românul Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer în proba de dublu a turneului de tenis de la Casablanca. Cei doi au învins în ultimul act cuplul alcătuit din polonezul Tomasz Bednarek şi cehul Lukas Dlouhy, cu 6-2, 6-2, în doar 57 de minute. Tecău şi Rojer s-au impus mai apoi la Openul bucureştean, unde au câştigat, în finală, în faţa cuplului polonez Mariusz Fyrstenberg / Marcin Matkowski cu 6-4, 6-4. La simplu, învingător a fost tenismanul bulgar Grigor Dimitrov, numărul 16 mondial. El şi-a adjudecat finala disputată cu cehul Lukas Rosol în două seturi: 7-6, 6-1.
In mai, echipele de senioare şi junioare ale României au câştigat nouă medalii la Campionatele Europene de gimnastică artistică feminină de la Sofia. Două dintre acestea au fost de aur, cinci de argint şi două de bronz. Principala performeră a delegaţiei române a fost Larisa Iordache. Ea a câştigat o medalie de aur la sol, una de argint la bârnă, iar la sărituri a obţinut “bronzul”. La acestea se adaugă contribuţia sa hotărâtoare la victoria României în finala pe naţiuni. A fost pentru a şaptea oară când echipa feminină română a câştigat titlul de campioană a Europei.
Tot în mai, Simona Halep s-a calificat în finala turneului de tenis de la Roland Garros, pe care a pierdut-o la Maria Şarapova. In iunie a ajuns până în semifinalele de la Wimbledon, când s-a oprit în faţa jucătoarei canadiene Eugenie Bouchard.
Tot în iunie, echipajul feminin de 8+1 a câştigat medaliile de aur la Campionatele Europene de canotaj de la Belgrad. La doi rame fară cârmaci, echipajul feminin al României, format din Cristina Grigoraş şi Laura Oprea, a cucerit medaliile de argint.
Incheiem aici prima parte a retrospectivei sportive a anului 2014. Mâine – partea a doua.