Jurnal românesc – 6.04.2023
Europarlamentarul Eugen Tomac a prezentat, la Târgu Mureş, campania de strângere de semnături pentru petiţia intitulată „România merită în Schengen”, care urmează să fie depusă la Parlamentul European împreună cu solicitarea ca forul legislativ european să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acţiunea declanşată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Tomac îi invită pe cetăţenii români şi nu numai să semneze petiţia la adresa romaniainschengen.ro. „Vrem, de fapt, că această petiţie să ajungă pe masa Parlamentului European şi, evident, Parlamentul să dea un vot. Şi în urma acestui vot să intervină în acest proces pe care l-am deschis împotriva Consiliul Uniunii Europene.
Sorin Iordan, 06.04.2023, 11:45
Odată ce va interveni Parlamentul European în acest proces, şansele noastre de a intra în spaţiul Schengen într-un termen foarte scurt, în acest an sau cel târziu anul viitor, cresc semnificativ”, a declarat Tomac. El apreciază că, prin votul Austriei împotriva aderării României la Schengen, românilor li se încalcă două libertăţi ale Uniunii Europene din cele patru, libertatea de circulaţie a persoanelor şi libertatea de circulaţie a mărfurilor. Eurodeputatul a afirmat că nu crede că sunt şanse ca România să fie admisă în spaţiul european de liberă circulaţie cu ocazia consiliilor de Justiţie şi Afaceri Interne din iunie şi septembrie. „Acest proces pe care l-am deschis rămâne singura cale prin care putem tranşa acest subiect privind accesul nostru în spaţiul Schengen. (…) acest proces la Curtea de Justiţie a UE nu blochează negocierile (…) Austria oricând poate reveni asupra deciziei şi (…) poate decide asupra acceptării noastre în Spaţiul Schengen”, a mai spus Tomac.
Expoziția de grafică „Perpetuări”, ce cuprinde o selecție de lucrări ale artistului grafician Mihail György, a fost deschisă la Galeria de Artă a Accademiei di Romania la Roma. Manifestarea, curatoriată de Luminița Vasile şi organizată în colaborare cu Galeria Basil, cuprinde 40 lucrări de grafică realizate între anii 1968 şi 2000. Artistul, unul dintre cei mai mari graficieni români, se află acum la venerabila vârstă de 92 de ani. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și Academia de Arte „Ilya Yefimovich Repin” din Sankt Petersburg. Din 1960 a devenit colaborator permanent a Editurii Tineretului. Din 1962, a participat cu lucrări la Expozițiile internaționale de carte ilustrată – Roma, în 1963 şi Bratislava, în 1967, dar și la 16 expoziții personale în România şi în străinătate. Expoziția „Perpetuări” poate fi vizitată până la 22 aprilie.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău sprijină prima ediție a proiectului cultural-educativ „Teatru pe roți”, organizat de Asociația Obștească Centrul pentru Resurse Media. În cadrul inițiativei, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Republican „Luceafărul” și Teatrul Laborator „Arta și gândul” susțin spectacole pentru copiii și tinerii din trei localități ale Republicii Moldova, în perioada 4 aprilie – 4 august. Spectacolele pot fi urmărite în satul Hîrbovăț din raionul Anenii Noi, satul Horești din raionul Ialoveni și satul Camenca din raionul Glodeni. Din program fac parte piesele „Destin” în regia Danei Strungaru şi „Să le spunem pe nume” de Luminița Țâcu, puse în scenă de Teatrul „Alexei Mateevici”, „Păcală”, în regia lui Ion Jitari, de la Teatrul Republican „Luceafărul” şi „Cuiul lui Pepelea”, în regia lui Eugen Matcovschi, de la Teatrul Laborator „Arta și gândul”. Proiectul „Teatru pe roți” se află la prima ediție şi este prima iniţiativă de acest gen care ajunge în localitățile rurale ale Republicii Moldova și este orientată către tinerii cu vârste între 14 și 18 ani.
O serie de fotografii care explorează viaţa şi personalitatea artistei Miruna Boruzescu, scenografă şi creatoare de costume franco-română, sunt expuse la Galeria Macadam a Institutului Cultural Român din Paris. Instantaneele, realizate de fotograful Dan Hayon pe parcursul a 50 de ani, sunt însoţite de un videoclip intitulat „Miruna’s Magical Mistery Tour”. Miruna Boruzescu a fost una dintre cele mai talentate scenografe și creatoare de costume pe care le-a avut România. A fost soţia și partenera de lucru a lui Radu Boruzescu, de asemenea scenograf de teatru, operă și cinema. Creaţiile ei pentru teatru, cinema și operă au fost aclamate în întreaga lume. De-a lungul timpului a colaborat cu nume celebre, precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Iulian Mihu, Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa sau Mircea Veroiu. Expoziţia din capitala Franţei este deschisă la 3 mai.