Jurnal Românesc – 08.08.2022
Roxana Iorgulescu Bandrabur, 08.08.2022, 12:02
La Suceava a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii istorice din regiunea Cernăuţi. Autorităţile române, împreună cu misiunile diplomatice şi consulare în Ucraina, vor continua eforturile de susţinere a elevilor români care sunt înscrişi în şcolile cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba maternă. De asemenea, vor fi achiziţionate în continuare tablete pentru a sprijini profesorii de limba română, dar şi elevii etnici români din şcolile româneşti din Ucraina, informează Departamentul pentru românii de pretutindeni.
Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică ce întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în limba moldovenească”, scrie BucPress.
CNRU solicită revenirea școlilor din sudul Basarabiei începând cu 1 septembrie 2022 la sistemul de predare în limba română, după cum a fost anterior anului 1998, când, împotriva voinței părinților, elevilor și profesorilor, instituțiile de învățământ secundar au fost trecute din oficiu la predarea în limba moldovenească”.
Sperăm că pacea va veni în fiecare casă ucraineană cât mai curând posibil. În ciuda războiului, procesul democratic și progresul Ucrainei pe drumul către UE trebuie să avanseze”, se arată în memoriul Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care își exprimă sprijinul deplin față de Ucraina ca stat ce se apără de agresiunea militară neprovocată a Rusiei, reamintind totodată că introducerea cotelor lingvistice pentru școlile cu predare în limba moldovenească” contravine angajamentului Ucrainei de a respecta Opinia Comisiei de la Veneția privind art. 7 din Legea Educației. De asemenea, potrivit memoriului adresat autorităților ucrainene, CNRU solicită – nu pentru prima dată – unificarea programelor de învățământ pentru școlile cu limba română de predare din regiunea Odesa cu programele respective pentru școlile din regiunile Cernăuți și Transcarpatică, școli care în prezent sunt împărțite artificial în instituții de învățământ cu limbi de predare presupuse a fi diferite: română/moldovenească”.
Legislaţia românească din prezent este depăşită în ce priveşte reintegrarea în sistemul de învăţământ a copiilor reîntorşi din străinătate şi nu răspunde tuturor problemelor cu care se confruntă cei din diaspora, a declarat sâmbătă, în conferinţa Importanţa învăţării limbii române”, organizată la Braşov, deputatul Valentin Făgărăşianu, preluat de Agerpres. El a afirmat că proiectul noii legi a educaţiei integrează toate probleme legate de diaspora”, însă a remarcat că va trebui să treacă o perioadă de timp după adoptare pentru a se vedea cum poate fi aceasta aplicată”.
Am solicitat nişte statistici pentru ţările cu comunităţi însemnate de români – vorbim de Spania, Italia, dar şi de Marea Britanie, unde, în ultimul timp, a crescut considerabil numărul de români, putem vorbi şi de Germania, de Austria, unde începe să crească numărul lor. Am vorbit cu ambasadori români, care ne-au promis că ne vor da o evaluare cât mai clară a numărului de români, cu câţi copii sunt înregistraţi aceştia. Avem un număr despre care se vorbeşte, nu este sigur, între 4,5 şi 9 milioane de români. (…) Este un proces care durează, (…) dar sper ca, într-o perioadă destul de scurtă, trei – şase luni, să avem nişte statistici cât de cât exacte”, a precizat Valentin Făgărăşianu, conform căruia copiii familiilor care se întorc în România din străinătate se confruntă atât cu probleme ce ţin de limbă, cât şi cu unele legate de diferenţele între sistemul de învăţământ românesc şi cel din ţara din care au plecat – ca de exemplu cei ce vin din Italia, unde Fizica şi Chimia se învaţă abia în clasa a IX-a, iar la noi începe să fie predată în ciclul gimnazial.
Conform lui Făgărăşianu, o altă problemă ţine de formarea cadrelor didactice care se ocupă de aceşti copii în România, dar şi de sprijinirea celor care predau limba română în diaspora.
Românii din oraşul italian Settimo Torinese, situat în apropiere de Torino, vor avea propriul lăcaş de cult, scrie Basilica.ro. Primăria orașului Settimo Torinese, prin persoana doamnei primar Elena Piastra a oferit cu titlul gratuit pe o perioadă de 99 de ani un teren de 5.000 de metri pătrați pentru construcția unei biserici, a unui centru polifuncțional destinat unui paraclis, a activităților cu tinerii și a casei parohiale”.
Spațiul este menit să devină un punct de referință pentru întreaga comunitate românească din zona Settimo”, se precizează pe site-ul Episcopiei Italiei.
În Parohia românească Settimo Torinese Sf. Ioan de la Râsca și Secu” sunt susţinute săptămânal numeroase ateliere de muzică psaltică, pictură, chitară, hand-made, cât și ore de limba română, istorie și geografie, dedicate tinerilor. De asemenea, au fost formate din membrii parohiei două coruri psaltice care dau răspunsurile liturgice.
Potrivit Eparhiei, toate aceste activități și multe altele se vor putea desfășura în noua sală polifuncțională care se va construi în paralel cu întreaga ctitorie”.
La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, sâmbătă, 6 august, Preasfinţitul Părinte Episcop Ieronim a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Vârşeţ, înconjurat de un sobor de slujitori. Înaintea sfintei slujbe, Preasfinţia Sa a sfinţit noile Antimise, care au fost oferite la sfârşitul anului trecut de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, tuturor comunităţilor româneşti din diaspora, acestea urmând a fi distribuite parohiilor din cuprinsul eparhiilor cu prilejul vizitelor pastorale. Duminică, 7 august, Preasfinţitul Părinte Episcop Ieronim a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Alibunari din Serbia, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului”. După citirea fragmentului scripturistic ce înfăţişează minunea înmulţirii pâinilor şi a peştilor şi săturarea mulţimii de oameni în pustie, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat că această minune reprezintă o prefigurare a Sfintei Liturghii.
Cu prilejul acestei vizite pastorale, Episcopul Daciei Felix a oferit parohiei noul Antimis, sfinţit după rânduiala tradiţională la sărbătoarea Schimbării la Faţă în Catedrala Episcopală din Vârşeţ.