Jurnal Românesc – 19.04.2022
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că etapa de depunere a cererilor de acordare a granturilor în cadrul Programului „Sprijinirea comunităților românești din Ucraina” s-a încheiat. Până la 15 aprilie, reprezentanții mediului asociativ din statul vecin au depus 15 cereri care provin din regiunile locuite de etnicii români: Transcarpatia, Cernăuți și Odesa. Pe parcursul sesiunii de depune a cererilor, au fost organizate șase întâlniri săptămânale cu reprezentanții comunităţilor româneşti din Ucraina. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat Apelul competitiv de selecţie a beneficiarilor de granturi pe 14 martie. Prin acest sprijin, instituţia și-a propus să faciliteze achiziția și donarea de bunuri și materiale diverse de strictă necesitate. DRP arată că granturile reprezintă o nouă formă de finanțare nerambursabilă pusă la dispoziție de statul român, pe care asociațiile, fundaţiile, unităţile de cult şi organizaţiile neguvernamentale ale românilor din Ucraina au fost invitate să le acceseze. Procesul de evaluare a solicitărilor de finanţare are loc până la 21 aprilie. Odată încheiată această etapă, DRP va publica rezultatele evaluării pe site-ul propriu dprp.gov.ro și pe pagina de Facebook.
Sorin Iordan, 19.04.2022, 11:50
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a vizitat comunitățile de români formate în jurul bisericilor ortodoxe „Sfânta Maria” și „Sfântul Ștefan” și bisericii „Grace Romanian Baptist Church”, din statul Minnesota. Ambasada ţării noastre la Washington precizează că vizita face parte din turneul „50 States, One Community”, pe care diplomatul român îl efectuează în comunitățile românești din Statele Unite. Cele două biserici ortodoxe, vizitate de ambasadorul Muraru, au fost înființate de românii imigranți la începutul secolului al 19-lea şi sunt printre cele mai vechi parohii ortodoxe româneşti din Statele Unite. În 1914 a fost pusă piatra de temelie și sfințită Biserica „Sfânta Maria”, iar în 1924 a avut loc prima slujbă în Biserica „Sfântul Ștefan”. În cadrul vizitei pe care o efectuează, până la 20 aprilie, în statul Minnesota, Andrei Muraru are întâlniri cu guvernatorul și secretarul de stat, cu primarii orașelor Saint Paul și Minneapolis, cu reprezentanți ai Biroului de Comerţ al Statului Minnesota, cu membri ai Clubului Economic şi cu lideri ai unor companii importante precum International Feed Corporation, EarthDaily Agro, Medtronic sau Cargill. Turneul naţional iniţiat de ambasadorul Andrei Muraru a cuprins deja comunităţile de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Texas şi Utah.
Evenimentul „Romania, povestită şi tradusă”, organizat de Universitatea Liberă din Bruxelles, cu sprijinul Ambasadei României în Belgia și al ICR Bruxelles, va avea loc la 20 aprilie. Manifestarea va avea două etape: un curs-conferință şi o seară literară româno-poloneză. Cursul-conferință va avea loc la Universitatea Liberă din Bruxelles şi va aborda traducerile din limba română în limba poloneză și recepţia lor în spațiul vorbitorilor de limbă poloneză. Seara literară româno-poloneză, desfășurată la Reședința Ambasadorului României în Belgia, va pune în lumină bogăția traducerilor din limba română în limba poloneză, realizate de traducătorul Jakub Kornhauser, și va marca cei 103 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Polonia. La eveniment sunt invitați reprezentanți ai Institutului Cultural Polonez, personalități recunoscute din mediul cultural și academic, studenți de la Institutul Superior de Traducători și Interpreți al Universităţii Libere din Bruxelles, profesori şi reprezentanți ai Ligii Studenților Români din Străinătate – Filiala Belgia.
Expoziţia de artă „Mesmerizing”, semnată de Elvira Selischi, este deschisă la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena până pe 6 mai. Manifestarea reuneşte tablouri realizate cu tehnici mixte, în perioada 2017-2022, şi, în premieră, un proiect de sculptură 3D, intitulat „Pădurea”, dezvoltat recent de creatoare. Elvira Selischi a obţinut masterul în arhitectură la Paris, în 2002, iar în 2006 a absolvit cursurile de grafică digitală și multimedia în cadrul Școlii de Arte Plastice din capitala Franţei. În 2015 a obţinut doctoratul în arhitectură. Din septembrie 2007 până în martie 2016 a predat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „lon Mincu” din București. În aprilie 2016, a ajuns în Noua Zeelandă, unde a fost protagonista a trei expoziții. În prezent, locuiește și lucrează la Viena.