Jurnal românesc – 08.09.2021
Statul român a depus eforturi majore pentru evacuarea cetăţenilor români şi afgani aflaţi în situaţii de risc şi a reuşit, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. „În baza unei cooperări interinstituţionale de excepţie, a fost un real succes evacuarea din Afganistan a 49 de cetăţeni români, a 7 cetăţeni ai unor state aliate şi a 156 de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţii, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora”, a afirmat şeful diplomaţiei române. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că România se va implica activ, împreună cu partenerii săi, în limitarea cât mai mult a „efectelor în plan securitar” ale evoluţiilor recente din Afganistan. El şi-a exprimat aprecierea faţă de activitatea Celulei de criză interinstituţionale coordonate de MAE şi din care au făcut parte Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de informaţii. Ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române are ca temă „Acţiunea diplomaţiei pentru consolidarea rezilienţei României” şi se desfăşoară până pe 9 septembrie. Alături de şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale României din străinătate, la eveniment participă sau au intervenţii online miniştrii de Externe din Republica Moldova, Grecia, Italia şi India, precum şi oficiali ai instituţiilor Uniunii Europene.
Sorin Iordan, 08.09.2021, 11:40
Ambasada Marii Britanii la Bucureşti deplânge moartea lui Ion Caramitru, despre care afirmă că a fost unul dintre cei mai mari actori români, vestitor al libertăţii pentru întreaga ţară şi susţinător al operei lui Shakespeare timp de o viaţă. „Un povestitor în adevăratul sens al cuvântului, Ion Caramitru a fost, printre multe altele, şi o puternică verigă a legăturii culturale dintre România şi Marea Britanie, motiv pentru care în 1995 a fost decorat cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Iar în 2016 a fost numit Ambasador Shakespeare în România, în cadrul programului aniversar Shakespeare Lives, la împlinirea a 400 de ani de la moartea sa”, se arată într-un comunicat al ambasadei. Reprezentanţa diplomatică reaminteşte că, în lunga sa carieră de peste 50 de ani, Ion Caramitru s-a bucurat de aprecieri din partea publicului, a iubitorilor de cultură şi artă, din partea breslei şi a forurilor culturale atât din România, cât şi din străinătate. Director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani.
Muzicologul româno-israelian Mircea Cantacuzino va susţine o prelegere dedicată istoriei muzicale românești și internaționale pe 9 septembrie, la sediul reprezentanței Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Acesta va vorbi despre creațiile marilor compozitori români, precum Ciprian Porumbescu și George Enescu, cât și despre compoziții clasice în interpretarea unor binecunoscuți muzicieni români. Folosind fragmente și înregistrări din concerte, muzicologul va explica caracterul și specificul fiecărei piese ascultate. Mircea Cantacuzino a început studiile muzicale la București și le-a continuat la Royal College of Music din Londra. De-a lungul carierei a susținut cursuri de muzică și concerte la Paris, Milano și Ierusalim. Prelegerea se va desfășura în limbile română și ebraică și va fi transmisă live pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.
Lungmetrajul „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, este prezentat, în premieră mondială, în secțiunea „Zilele Autorilor” a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, care se desfășoară până pe 11 septembrie. Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu. Montajul a fost realizat de Delia Oniga, sunetul de Filip Mureșan și Vlad Voinescu, scenografia de Ana Gabriela Lemnaru, costumele de Sonia Constantinescu și Anca Miron, iar machiajul de Sandra Potamian și Sorina Giurescu. Pelicula reprezintă debutul în regie al Monicăi Stan. „Zilele Autorilor” este o secțiune specială, modelată după secțiunea „Săptămâna regizorilor” a Festivalului de Film de la Cannes. Scopul acesteia este de a promova filme de calitate, fără restricții, cu o atenție specială pentru producţiile care dau dovadă de originalitate, independență și curaj în abordarea lor artistică.