Jurnal românesc – 04.02.2021
Sorin Iordan, 04.02.2021, 11:07
Turiştii români blocaţi în Aeroportul Internaţional din Cancun, în Mexic, au fost eliberaţi după ce o instanţă locală a luat o decizie în acest sens, a anunţat unul dintre aceştia, care a descris experienţa drept traumatizantă, îngrozitoare şi umilitoare. 114 cetăţeni români, inclusiv familii cu copii, se aflau din 2 februarie blocaţi în aeroportul mexican după ce autorităţile locale nu le-au permis accesul în ţară, le-au confiscat paşapoartele şi telefoanele mobile şi i-au reţinut în terminal. Altor 102 conaţionali le-a fost refuzat accesul şi au fost trimişi înapoi în România, fără a le fi oferită vreo explicaţie.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, l-a contactat telefonic pe omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubon, căruia i-a solicitat găsirea de soluţii imediate pentru clarificarea situaţiei românilor şi a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic. Şeful diplomaţiei române a subliniat comportamentul abuziv din partea poliţiştilor de frontieră şi condiţiile improprii în care românii au fost obligaţi să aştepte, aceştia dormind pe jos şi beneficiind de apă şi hrană doar ca urmare a demersurilor întreprinse de consulul României la Cancun, Ionuț Vâlcu. Bogdan Aurescu a mai anunţat că Bucureştiul a făcut demersuri pe lângă operatorul aerian Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave care să îi aducă în Europa pe cei 114 cetăţeni români.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti îi atenţionează pe cetăţenii români că autorităţile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră şi, în contextul problemelor pe care le-au avut sute de turişti români în ultimele zile, face apel la amânarea sau evitarea călătoriilor în acest stat până la clarificarea situaţiei. Instituţia reaminteşte că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat, prima fiind clasificată ca zonă roşie, iar a doua ca zonă portocalie.
MAE precizează că, potrivit măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, în Aeroportul Internaţional din capitala Mexicului este permisă intrarea doar a persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială, turismul nefiind inclus în această categorie. Celor care nu pot demonstra caracterul esenţial al deplasării le poate fi refuzată intrarea şi riscă expulzarea către statul de reşedinţă cu primul zbor disponibil. În acest context, MAE subliniază importanţa informării temeinice anterior călătoriei în străinătate, inclusiv prin consultarea informaţiilor disponibile pe site-ul propriu mae.ro, la secţiunile Sfaturi şi alerte de călătorie şi Atenţionări de călătorie în context COVID-19. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei ţării noastre în Mexic +52 555 280 04 47 şi +52 555 280 18 69, iar pentru situaţii de urgenţă pot apela linia specială +52 553 883 30 72.
Toate persoanele care vor călători în Suedia începând din 6 februarie vor trebui să prezinte la intrarea în ţară un test pentru COVID-19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de prezentarea la frontieră, a anunţat şeful guvernului de la Stockholm, Stefan Lofven. Decizia a fost luată la recomandarea Agenţiei de sănătate publică, cu scopul de a preveni răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului. Exceptaţi de la această regulă vor fi lucrătorii transfrontalieri şi străinii rezidenţi în Suedia, pentru care se vor lua alte măsuri, au precizat autorităţile suedeze. În Suedia erau deja în vigoare restricţii de călătorie pentru persoanele cere soseau din Marea Britanie, Danemarca şi Norvegia, precum şi pentru toţi călătorii din afara Uniunii Europene. În ultimele săptămâni, statul scandinav a înregistrat o scădere a numărului de infectări cu varianta standard a SARS-CoV2, dar şi o creştere a infectărilor cu tulpina britanică, mult mai agresivă. Cetăţenii românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei ţării noastre la Stockholm, +46 0820 99 26, iar pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică specială +46 0736 985 463.
Poeta și traducătoarea israeliană de origine română Marlena Braester a fost invitata seriei Portret de autor, realizată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv. Autoarea a vorbit despre rădăcinile sale românești, despre traducerile de literatură israeliană pe care le-a realizat de-a lungul timpului, despre activitatea sa la conducerea Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Franceză, dar și despre colaborarea literară cu scriitorul Amos Oz. Marlena Braester s-a născut la Iaşi. Este poetă, traducătoare, cadru didactic și redactor-șef al revistei Continuum. În 1980, a imigrat în Israel, iar în 2003 a fost decorată de statul francez pentru contribuția sa la promovarea culturii franceze. Materialul video cu Marlena Braester, în limbile română și franceză, cu subtitrare în ebraică, se găseşte pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube ale ICR Tel Aviv.