Jurnal românesc – 28.12.2020
***Guvernul olandez a decis ca, începând din 29 decembrie, persoanele cu vârsta de peste 13 ani, care intenţionează să efectueze o călătorie în Regatul Ţărilor de Jos, au obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test tip PCR pentru depistarea SARS-CoV-2 efectuat în ultimele 72 ore. Documentul care atestă rezultatul trebuie să fie redactat în limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză.
Sorin Iordan, 28.12.2020, 11:15
***Guvernul olandez a decis ca, începând din 29 decembrie, persoanele cu vârsta de peste 13 ani, care intenţionează să efectueze o călătorie în Regatul Ţărilor de Jos, au obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test tip PCR pentru depistarea SARS-CoV-2 efectuat în ultimele 72 ore. Documentul care atestă rezultatul trebuie să fie redactat în limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză.
Potrivit MAE român, companiile de transport au primit instrucţiuni din partea autorităţilor olandeze de a verifica dacă pasagerii care se îmbarcă în ţările considerate de risc, inclusiv România, sunt în posesia unui astfel de act. În cazul în care oamenii nu au asupra lor acest document nu le va fi permisă îmbarcarea. Potrivit MAE olandez, această restricţie se aplică şi persoanelor aflate în tranzit aeroportuar. Exceptaţi sunt minorii cu vârsta sub 13 ani, călătorii din zone considerate sigure, cei care se deplasează cu autoturismul personal, lucrătorii şi studenţii din zonele aflate la maximum 30 de km de frontiera olandeză, titularii de paşapoarte diplomatice, oficialii guvernamentali străini, persoanele care lucrează în domeniul transportului de mărfuri, în sectorul energetic, echipajele aeronavelor şi navelor de croazieră şi pasagerii zborurilor care nu au Olanda ca destinaţie finală, dar trebuie să aterizeze pe un aeroport olandez din motive neprevăzute.
MAE român atrage atenţia că rezultatul negativ al unui test PCR prezentat la punctele de frontieră nu va exonera persoanele care călătoresc în Olanda din ţările considerate de risc de recomandarea fermă de a intra în autoizolare timp de 10 zile de la data sosirii. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Haga, 0031 703 54 15 80 şi 0031 703 31 99 80. Conaţionalii care se confruntă cu o situaţie de urgenţă pot apela linia telefonică specială a ambasadei 0031 651 59 61 07.
***Guvernul de la Ankara a prelungit şi în preajma Anului Nou măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, anunţă Ministerul de Externe român. Astfel, circulaţia persoanelor este restricţionată pe tot teritoriul Turciei începând de vineri, 31 decembrie, de la ora 21.00, până luni, 4 ianuarie, la ora 5.00. Totodată, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieşi din casă numai între orele 10.00 şi 13.00, iar cele sub 20 de ani numai între orele 13.00 şi 16.00. Această restricţie nu se aplică cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul Turciei în scop turistic. Turiştii sunt obligaţi să deţină un cod de identificare unic, denumit HES Code, pentru a putea utiliza mijloacele de transport rutier, aerian, feroviar sau maritim, precum şi pentru a li se permite accesul în spaţiile de cazare şi centre comerciale. Acest cod poate fi obţinut prin trimiterea unui SMS cu textul HES (spaţiu) Cetăţenia (spaţiu) Seria paşaportului (spaţiu) Anul naşterii (spaţiu) Numele de familie la numărul de telefon 2023, disponibil doar în Turcia. Codul HES poate fi obţinut şi anterior sosirii în Turcia, prin intermediul aplicaţiei mobile Hayat Eve Sigar, disponibilă în App Store şi Google Play. Bucureştiul le reaminteşte românilor că pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara şi ale Consulatelor Generale de la Istanbul şi Izmir disponibile pe site-ul mae.ro.
***Autorităţile din Muntenegru au revizuit, din 25 decembrie, condiţiile de acces în această ţară, transmite Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Intrarea în Muntenegru se poate face doar în baza unui rezultat negativ al unui test de tip PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, care să fi fost efectuat cu cel mult 72 ore înainte de momentul prezentării la frontieră. Pentru cetăţenii străini sau români cu domiciliul sau reşedinţa în Muntenegru se acceptă şi rezultatul pozitiv al unui test de anticorpi.
Noile măsuri se aplică pentru toţi cetăţenii străini, cât şi pentru muntenegrenii care au călătorit, în ultimele 15 zile, în statele sau regiunile aflate pe listele verzi şi galbene de risc epidemiologic. Oamenii aflaţi în tranzit, membrii corpului diplomatic, ai misiunilor şi organizaţiilor internaţionale acreditate în Muntenegru, precum şi minorii până în 5 ani sunt exceptaţi de la aceste reguli. Bucureştiul le recomandă românilor care intenţionează să se deplaseze în Muntenegru în perioada următoare să nu staţioneze mai mult de 12 ore în ţări sau zone aflate pe lista galbenă, iar la punctele de trecere a frontierei să prezinte paşaportul pentru a evita să fie plasaţi în autoizolare sau carantină instituţionalizată. Românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Podgorica 0038 220 61 80 41. Pentru situaţii de urgenţă există linia specială a misiunii diplomatice 0038 269 87 17 60.
***Filmul documentar Crăciun în Transilvania este prezentat online începând din 23 decembrie de reprezentanţa în Suedia a Institutului Cultural Român. Pelicula, cu subtitrare în limba suedeză, îi are protagonişti pe academicianul Georgeta Stoica, istoricul de artă Doina Işfănoni și etnocoreologul Silvestru Petac, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care vorbesc despre tradițiile din satele transilvane. Filmul poate fi vizionat pe conturile de Facebook şi YouTube ale ICR Stockholm.