Jurnal românesc – 24.12.2020
Printre obiectivele Ministerului de Externe, prezentate în programul de guvernare 2020-2024 depus de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR la Parlament, se numără și politici orientate către diaspora – inclusiv mărirea numărului de parlamentari care să reprezinte românii din afara ţării. O amplă secţiune este dedicată comunităţii de români din afara ţării, iar unul din subcapitole este intitulat Diaspora este România. În prezent, pe lângă comunităţile istorice de români din vecinătatea României, există peste 4 milioane de cetăţeni români în afara graniţelor ţării, această cifră reprezentând peste 20% din numărul total de cetăţeni ai României, se precizează în programul de guvernare.
Daniela Budu, 24.12.2020, 11:35
În document este, de asemenea, menţionată înfiinţarea în subordinea Prim-ministrului a unei Echipe Diaspora permanente, la care să participe MAE, MAI, Ministerul Muncii, Justiţiei, Educaţiei, Culturii, menită să elaboreze strategia şi să coordoneze toate politicile privind Diaspora. Potrivit programului de guvernare, o atenţie deosebită va fi asigurată copiilor de cetăţenie română, născuţi în afara ţării. Vom menţine un registru al copiilor români născuţi în Diaspora şi ne vom asigura, împreună cu autorităţile locale şi prin centrele comunitare, că au acces, în cazul în care părinţii îşi doresc, la informaţii despre limba, identitatea şi cultura română, inclusiv prin burse de studiu dedicate, mai arată documentul.
La începutul săptămânii au fost votate comisiile de la Senatul României și repartiția lor pe partide. Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor a revenit Alianței pentru Unirea Românilor și va fi condusă de liderul de grup, senatorul Claudiu Târziu. Pe de altă parte, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat mai multe decrete de numire a unor ambasadori în țări cu puternice comunități românești. A fost semnat decretul privind acreditarea Adelei-Monica Axinte în calitate de ambasador extraordinar al României în Macedonia de Nord, țară unde trăiesc circa 160.000 de români/aromâni/meglenoromâni, ca și comunitate istorică. A fost semnat decretul privind acreditarea lui Octavian Șerban în calitate de ambasador extraordinar al României în Albania, țară care de curând a recunoscut numeroasa minoritate română/aromână ca minoritate națională. În Albania trăiesc peste 300.000 de aromâni. A fost semnat, de asemenea, decretul privind acreditarea lui Radu-Gabriel Safta în calitate de ambasador extraordinar al României în Australia, țară unde există o puternică diasporă românească.
Comunitatea RePatriot a lansat recent proiectul RePatriot Turism, prin care antreprenorii din domeniu îşi propun să colaboreze cu comunităţile de români din diaspora pentru a-i convinge pe un milion dintre aceştia să facă turism în România în anul 2021. De asemenea, iniţiativa Repatriot Turism îşi propune să atragă anul viitor, prin intermediul românilor din diaspora, alt milion de turişti străini în România. Reprezentanţii RePatriot au prezentat proiectul într-o conferinţă online câtorva zeci de români din diaspora, o bună parte dintre aceştia lideri de opinie în comunităţile de români din ţările în care locuiesc. Iniţiatorii proiectului au anunțat că vor încerca să includă în acesta consilierii economici din ambasadele României, consulii onorifici, dar mai ales românii din diaspora care conduc ziare, radiouri sau bloguri destinate românilor, precum și pe românii care activează în turism în străinătate sau asociaţiile româneşti din diaspora.
În încăperi aerisite și cu mască – așa ar trebui să fie masa în familie sau alături de cei apropiați, de Crăciun, a declarat șeful DSU, Raed Arafat. Oficialul insistă, însă, că întâlnirile cu alții decât cei cu care locuim în mod curent ar trebui evitate pentru a limita răspândirea virusului. Păstrăm recomandarea să nu existe astfel de întâlniri, pentru că astfel de întâlniri pot expune și persoanele în vârstă, pot expune și persoanele apropiate și pot să ducă o parte din aceste persoane în spitale și poate chiar în stare foarte gravă – a adăugat Raed Arafat.