Jurnal românesc – 16.12.2020
***Radio Chişinău transmite că aceasta a avut o întrevedere cu ambasadorul României, Daniel Ioniţă, în cadrul căreia a subliniat necesitatea de a restabili cooperarea bilaterală firească între cele două state şi de a intensifica colaborarea în mai multe domenii care să aducă beneficii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Maia Sandu va fi învestită în funcţie pe 24 decembrie.
Sorin Iordan, 16.12.2020, 12:05
***Radio Chişinău transmite că aceasta a avut o întrevedere cu ambasadorul României, Daniel Ioniţă, în cadrul căreia a subliniat necesitatea de a restabili cooperarea bilaterală firească între cele două state şi de a intensifica colaborarea în mai multe domenii care să aducă beneficii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Maia Sandu va fi învestită în funcţie pe 24 decembrie.
***Guvernul de la Roma pregăteşte noi restricţii pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, a anunţat prim-ministrul italian Giuseppe Conte. Executivul italian a adoptat deja un pachet de măsuri sanitare menite să reducă riscul răspândirii noului coronavirus în această perioadă. Circulaţia pe timpul nopţii a rămas restricţionată, oamenii nu pot călători între regiuni în perioada 21 decembrie – 6 ianuarie, iar în zilele de Crăciun şi de Anul Nou, nu pot părăsi oraşele în care locuiesc. Noile restricţii intervin după ce Germania şi Olanda au decis să impună restricţii la nivel naţional ca urmare a creşterii bruşte a numărului de infectări cu SARS-CoV2.
În Regatul olandez, măsurile anunţate de premierul Mark Rutte sunt valabile 5 săptămâni şi includ închiderea magazinelor nealimentare, a muzeelor şi a sălilor de sport. Germania a intrat din 16 decembrie în carantină până cel puţin pe 10 ianuarie, iar în Marea Britanie, restaurantele din Londra şi mai multe comitate din sudul regatului au fost închise.
Restricţiile sunt însă mai lejere în Spania, unde guvernul a decis ca în zilele de Crăciun şi Revelion să permită deplasările între regiuni, precum şi întrunirile în famile în formulă de maximum 10 persoane. Italia, Germania, Spania şi Marea Britanie găzduiesc cele mai numeroase comunităţi de români din diaspora, peste un milion trăind doar în peninsula italiană.
***Românii care intenţionează să se deplaseze în Marea Britanie pentru a se întâlni cu cei dragi sau în scop turistic vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie doar pănă la data 30 septembrie 2021, a anunţat Ambasada ţării nostre la Londra.
De la 1 octombrie 2021, românii vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Regatul Unit. Excepţie o fac conaţionalii care au obţinut statutul de rezident, aceştia putând folosi cartea de identitate ca document de călătorie până la 31 decembrie 2025.
Ambasada reaminteşte că, începând cu 1 ianuarie 2021, regulile de imigrare în Regatul Unit cu scopul de a locui, a munci sau a studia se schimbă pentru toţi cetăţenii străini, inclusiv români, fiind necesară solicitarea unei vize prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Acest lucru se va putea face pe site-ul www.gov.uk, iar doritorii vor trebui să demonstreze că îndeplinesc criteriile cerute şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.
Potrivit ultimelor cifre furnizate de Ministerul de Interne britanic, până la jumătatea acestui an, circa 600.000 de români s-au înregistrat pentru noul statut de rezident în Marea Britanie.
***Vocalista Teodora Enache Brody și chitaristul Călin Grigoriu prezintă, în premieră, pe 17 decembrie pe pagina de Facebook a reprezentanţei Institutului Cultural Român la Berlin, varianta integral vocală a Sonatei pentru pian nr. 8 în C minor Op. 13 de Ludwig van Beethoven. Interpretarea are loc cu ocazia aniversării, în această lună, a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor german. Piesa muzicală, cunoscută și ca Sonata Pathétique, este una dintre compozițiile celebre ale lui Beethoven, scrisă în 1798 și publicată în 1799. Lucrarea este una din cele șapte creaţii dedicate prietenului său, prinţul Karl Lichnowsky. Evenimentul De la clasic la jazz – Omagiu adus lui Beethoven va fi transmis de ICR Berlin de la ora 19.00, ora Germaniei.
***Fotografii din albumul Piețe din Europa și istoriile lor, realizat de prodecanul Facultății de Litere a Universității București Cătălin Constantin, au fost cuprinse într-un material video realizat cu sprijinul de Institutul Cultural Român de la Praga. Clipul, cu o durată de circa 20 de minute, prezintă fotografii aeriene și secvențe filmate cu drona în orașe din Cehia. Expoziţia video în limba română, cu subtitrare în limba cehă, va fi prezentată pe 17 decembrie, pe canalul YouTube al ICR Praga și promovată pe pagina de Facebook a reprezentanței.