Jurnal românesc – 02.12.2020
***Românii din afara ţării care deţin un document ce atestă reşedinţa în străinătate şi al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie pot vota la alegerile parlamentare din weekend, a transmis Autoritatea Electorală Permanentă. Instituţia arată că documentul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare în original, în copie sau în format electronic.
Sorin Iordan, 02.12.2020, 12:00
***Românii din afara ţării care deţin un document ce atestă reşedinţa în străinătate şi al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie pot vota la alegerile parlamentare din weekend, a transmis Autoritatea Electorală Permanentă. Instituţia arată că documentul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare în original, în copie sau în format electronic.
Până cel mai târziu cu 48 de ore înaintea primei zile a votării, Ministerul Afacerilor Externe întocmeşte şi aduce la cunoştinţă publică lista documentelor ce atestă reşedinţa în străinătate ale căror termene de valabilitate au expirat anterior datei de 1 martie 2020 şi care sunt considerate valabile de statul emitent, a precizat AEP.
Totodată, românii pot vota în străinătate şi în baza unui act de identitate expirat, dacă valabilitatea acestuia a încetat în perioada 1 martie – 6 decembrie. AEP le reaminteşte celor care votează prin corespondenţă că plicul cu voturile lor trebuie să ajungă la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă până pe 3 decembrie. În cazul în care alegătorul apreciază că acesta nu va ajunge la timp îl poate transmite la orice operator de curierat sau îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular. Alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor vor avea loc în străinătate pe durata a două zile, pe 5 şi 6 decembrie, în intervalul orar 7.00 – 21.00, cu posibilitate de prelungire.
***Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a dat startul primei sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru anul 2021. Instituţia transmite că cererea de finanțare și documentaţia necesară pot fi trimise doar în format electronic, la adresa de e-mail proiecte@dprp.gov.ro. Lista actelor necesare, precum şi Ghidul de finanțare nerambursabilă 2021, se găsesc pe site-ul Departamentului. După transmiterea actelor, solicitantul primeşte un număr de înregistrare. Ulterior, responsabilul de proiect îi va solicita, prin e-mail, documente suplimentare sau clarificări, în funcție de specificul proiectului. DRP atrage atenţia că solicitantul are obligația de a răspunde acestor interpelări în cel mult 3 zile lucrătoare.
Finanţările nerambursabile se acordă în urma evaluării programelor, proiectelor sau acţiunilor de către o comisie şi se realizează efectiv prin contracte încheiate cu solicitanţii care au întrunit cumulativ condiţiile prevăzute în Ghid, precum şi în Legile 321/2006 și 299/2007, ambele cu modificările și completările ulterioare. DRP precizează că plafonul maxim acordat este de 100.000 lei pentru fiecare proiect aprobat şi că, în 2021, vor fi organizate mai multe sesiuni de depunere a cererilor de finanțare.
***România a fost şi va fi în continuare un susţinător consecvent şi fără rezerve al aspiraţiilor legitime ale cetăţenilor şi al parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, a transmis ambasadorul ţării noastre la Chişinău, Daniel Ioniţă, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Diplomatul a spus că Bucureştiul este pregătit să reia cât mai repede posibil dialogul la nivel politic şi tehnic cu Chişinăul pentru continuarea multiplelor proiecte comune. Totodată, ambasadorul a evocat înfăptuirea Marii Uniri acum 102 ani, despre care spune că a fost un moment de referinţă în istoria noastră modernă, o dovadă incontestabilă a ataşamentului poporului român faţă de valorile libertăţii, echităţii sociale, democraţiei, ale respectului reciproc şi toleranţei, valorile pe care România le promovează cu consecvenţă în plan intern, precum şi în politica sa externă.
Daniel Ioniţă a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis va efectua o vizită în stânga Prutului imediat după preluarea mandatului de către preşedintele-ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.
***Expoziția Tente de culoare a artistului israelian de origine română Eduard Almashe este deschisă la sediul ICR Tel Aviv până pe 8 decembrie. Sunt prezentate lucrări abstracte inspirate din rădăcinile românești ale autorului și din diferite episoade de viață cotidiană israeliană, care și-au lăsat amprenta asupra universului său de creație. Eduard Almashe s-a născut la Alba Iulia în 1946. A imigrat în Israel în 1982, unde a realizat, la solicitarea autorităților locale, sculpturi metalice exterioare care pot fi văzute în parcuri și piețe publice din orașe precum Raanana sau Hod HaSharon. A participat, de-a lungul timpului, la importante expoziții solo și colective în Israel și România. În creațiile sale, utilizează tehnici de fusion art, mixed media și colaj, foloseşte atât materiale clasice, precum culori în ulei pe suport de lemn și hârtie, ca și instrumente tehnice, precum centrifuge, componente de calculator sau de ceas. Expoziția poate fi vizitată doar cu programare telefonică.