Jurnal românesc – 30.11.2020
În Italia vor fi organizate 137 de secții de votare pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care vor să își exercite dreptul la vot la Alegerile Parlamentare din România în zilele de 5 și 6 decembrie 2020. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în regiunile în care sunt în vigoare măsuri restrictive adoptate de autoritățile italiene în contextul pandemiei de Covid19 se pot deplasa către cea mai apropiată secție de votare în baza declarației pe propria răspundere emise de Ministerul de Interne italian. Cei în cauză vor bifa în declarație secțiunea Alte motive permise” și vor preciza motivul deplasării: Situație de necesitate – vot pentru Alegerile Parlamentare din România – 5-6 decembrie 2020”. Mai multe informații despre desfășurarea alegerilor parlamentare în străinătate, inclusiv lista secțiilor de votare din Italia și măsurile sanitare în baza cărora se va desfășura procesul de vot pot fi consultate pe site-urile: Ministerului Afacerilor Externe – http://www.mae.ro/node/52162, Ambasadei României în Italia – http://roma.mae.ro/local-news/2978 și Autorității Electorale Permanente – https://www.roaep.ro/.
Carmen Pelin, 30.11.2020, 11:35
100 de elevi români din diaspora au participat sâmbătă, 28 noiembrie, la o lecţie deschisă cu tema Istoria României de la daci şi romani, la Marea Unire dedicată Zilei Naţionale. Evenimentul organizat de Asociaţia Interculturală Româno Elenă Dacia a fost transmis în direct în mediul online, prin platforma Zoom, de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Gazde au fost Sorin Mărgărit, profesor la Colegiul Național Gheorghe Lazăr” din București, și muzeografii, Andrei Grumeza şi Flavius Roaită. La lecţie au participat elevi cu vârste de peste 8 ani din Grecia, Turcia, Marea Britanie sau Qatar, care activează în cadrul Şcolii de Limba Română Dacia din Atena. Membri ai asociaţiilor de reconstituire istorico-militară „Asociaţia Tradiţia Militară” şi „Deutsches Freikorps” le-au prezentat copiilor uniforme specifice armatei romane şi portul dacilor. Elevii au avut parte și de o prezentare a Tezaurului României.
Ministerul Afacerilor Externe anunță sărbătorirea anul acesta, în context pandemic, a Zilei Naționale a României printr-un proiect de diplomaţie digitală realizat cu sprijinul unor operatori culturali consacraţi, precum Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu, Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, sau Institutul Cultural Român. Astfel, în perioada 28 noiembrie – 1 Decembrie 2020, printr-o secţiune special creată pe site-ul propriu la adresa www.mae.ro/node/54346, Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv cele peste 150 de misiuni diplomatice şi oficii consulare ale României în străinătate, promovează talentul creator românesc şi istoria ţării noastre, cu accent pe muzica clasică şi contemporană, teatrul şi artele scenei, artele vizuale, precum şi prin prezentarea unor documente inedite din fondul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, secţiunea amintită include un spaţiu destinat acţiunilor derulate online de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare româneşti.
Marți, 1 decembrie, Ambasada României în Regatul Spaniei a pregătit un program special în mediul online dedicat Zilei Naţionale a României. Acesta include difuzarea unui mesaj video al ambasadorului României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, precum și a unor mesaje video de felicitare adresate de reprezentanţi ai mediului instituţional spaniol cum ar fi: preşedintele Senatului spaniol, Pilar Llop, ministrul culturii spaniol, Jose Manuel Rodriguez Uribes, sau primarii a trei oraşe din regiunea Madrid cu importante comunităţi de români, Alcala de Henares, Torrejon de Ardoz şi Arganda del Rey. Imnul Naţional al României va fi interpretat de către orchestrele Gărzii Civile şi Poliţiei Naţionale spaniole. De asemenea, Cvartetul Arte Clasico la Academia Regală din Madrid va susține concertul special România în muzică: tradiţie şi confluenţe. În contextul împlinirii, în 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Spania, ambasada va face public logo-ul câştigător, un simbol pozitiv şi inovativ al relaţiilor bilaterale. Evenimentele de 1 Decembrie se încheie printr-o transmisiune live a momentului iluminării sediului guvernului regional de la Madrid, din inima capitalei spaniole, Puerta del Sol, în culorile drapelului României. Întregul program poate fi urmărit pe pagina Facebook şi pe contul YouTube al Ambasadei României în Regatul Spaniei.