Jurnal Românesc – 24.07.2020
Sorin Iordan, 24.07.2020, 11:16
Încă un turist român din Grecia a fost confirmat ca infectat cu noul coronavirus, transmite Ministerul de Externe. Acesta se află în insula Creta şi a fost plasat în carantină alături de un alt cetăţean român. Starea sa de sănătate este bună în condiţiile în care nu prezintă simptome ale bolii. MAE a anunţat, totodată, că numărul total al românilor depistaţi cu SARS-CoV-2 pe teritoriul elen a ajuns la 16. Instituţia precizează că, urmare a declaraţiilor şefului Protecţiei Civile din Grecia, Nikos Hardalias, conform căruia 61 de cetăţeni români ar fi fost depistaţi pozitiv pe teritoriul elen, Ambasada României la Atena a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile competente pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la situaţia şi starea de sănătate a acestora.
Bucureştiul menţionează că datele comunicate public până în prezent cu privire la cazurile turiştilor români depistaţi ca infectaţi în Grecia, au fost obţinute de Ambasada ţării noastre la Atena şi de Consulatul General la Salonic fie de la autorităţile elene, fie, în mod direct, de la cetăţenii români vizaţi. Totodată, MAE subliniază că, „în anumite cazuri, români depistaţi pozitiv au solicitat în mod expres discreţie cu privire la situaţia lor, refuzând informarea autorităţilor române cu privire la starea de sănătate”. Românii din Grecia pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302 106 774 035 şi Consulatului General la Salonic +302 310 340 088. Pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică specială a misiunii diplomatice +306 978 996 222 şi a Consulatului +306 946 049 076.
Fotograful Felicia Simion participă cu patru instantanee din colecția „Etnografii” la expoziția „Visage(s) dEurope”, organizată de filiala din Paris a Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa – EUNIC. Manifestarea, ce reuneşte 13 fotografi din 13 țări, se desfăşoară în inima Parisului, în Place du Châtelet şi a ajuns la cea de-a doua ediție. Bucureşteanca Felicia Simion a absolvit Universitatea Națională de Arte (secția Foto-Video) în 2016, iar în 2018 a obținut un master în etnologie și antropologie culturală la Universitatea din București. Creaţiile sale au fost incluse în expoziții colective și individuale din Europa și din Statele Unite ale Americii. Proiectul „Etnografii” este o arhivă vizuală a obiceiurilor și manifestărilor folclorice ale României rurale contemporane, plasate în contextul depopulării și al migrației. România participă la acest proiect al EUNIC Paris alături de Austria, Belgia, Italia, Luxemburg, Polonia, Spania, Estonia, Lituania, Portugalia, Suedia, Bulgaria și Turcia. Lucrările Feliciei Simion şi ale celorlalţi artişti participanţi vor putea fi admirate în perioada 25 iulie – 6 septembrie.
Proiectul muzical „Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu”, ce a reprezentat România la festivalul EUROPALIA, va fi prezentat la Outernational Virtual Festival, organizat de platforma culturală The Attic în comuna Negrești din județul Vaslui. Concerul susţinut de belgianul Milan Warmoeskerken și de cele șase tulnicărese din Țara Moților va avea loc pe 26 iulie, de la ora 15.00, şi va fi transmis live pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român. De asemenea, cu acest prilej va fi prezentat, în premieră, un documentar despre Ansamblul Tulnicăreselor din comuna Avram Iancu, filmat în mai 2019 în timpul rezidenței artistice a muzicianului flamand în județul Alba.
Festivalul Outernational sărbătoreşte diversitatea și militează pentru incluziunea socială, pentru eliminarea granițelor culturale și a barierelor sociale. Ediţia de anul acesta, desfășurată între 25 și 26 iulie, s-a mutat în spațiul rural după trei ediții consecutive organizate în București. În cadrul manifestării vor evolua atât trupe româneşti cât şi de peste hotare, iar programul include, printre altele, o discuție despre situația ţăierilor ilegale de pădure din România, precum și două scurtmetraje ce evocă spațiul rural românesc.
Proiectul online „Poezia bate pandemia”, organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă, cu noi recitaluri din poezie românească, în limba ebraică, în interpretarea actorilor Teatrului Karov din Tel Aviv. Manifestarea se derulează săptămânal, de duminică până joi, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a reprezentanţei culturale româneşti în Israel. Până pe 13 august, sunt prezentate înregistrări video ale recitalurilor ce includ opere semnate de Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ana Blandiana, Ciprian Măceșaru, Dinu Flămând, Adrian Popescu, Letiția Ilea, Ioan Moldovan, Mircea Petean, Marta Petreu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea şi mulţi alţii. ICR Tel Aviv transmite că inițiativa reprezintă o formă de omagiere adusă personalității actorului, regizorului, dramaturgului şi poetului Nicu Nitai, decedat anul acesta, care a avut o contribuție foarte importantă la consolidarea relațiilor de cooperare culturală între artiștii români și cei israelieni.