Jurnal Românesc 23.07.2020
Şeful Secretariatului General pentru Protecţie Civilă din Grecia, Nikos Hardalias, a anunţat că 61 de cetăţeni români au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus la intrarea pe teritoriul elen în perioada 1-19 iulie. El a precizat că 127.900 de persoane au fost testate pentru COVID-19 la intrarea în Grecia, în perioada menţionată, ceea ce reprezintă 13% din totalul cetăţenilor străini care s-au prezentat la frontierele aeriene, terestre şi maritime. În total, au fost confirmate 295 de cazuri de infectare cu SARS-CoV2.
Sorin Iordan, 23.07.2020, 09:10
Şeful Secretariatului General pentru Protecţie Civilă din Grecia, Nikos Hardalias, a anunţat că 61 de cetăţeni români au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus la intrarea pe teritoriul elen în perioada 1-19 iulie. El a precizat că 127.900 de persoane au fost testate pentru COVID-19 la intrarea în Grecia, în perioada menţionată, ceea ce reprezintă 13% din totalul cetăţenilor străini care s-au prezentat la frontierele aeriene, terestre şi maritime. În total, au fost confirmate 295 de cazuri de infectare cu SARS-CoV2.
Majoritatea cazurilor confirmate în rândul turiştilor provin din Serbia (78), Bulgaria (63), România (61), Albania (23) şi SUA (6), a afiirmat Nikos Hardalias, citat de publicaţia online keeptalkinggreece.com. El a precizat că doar 53 dintre aceste cazuri mai sunt în prezent active, în condiţiile în care 35 de oameni s-au vindecat, iar ceilalţi s-au întors în ţările de provenienţă. Oficialul grec a arătat că aproape 920.000 de turişti au intrat în Grecia de la 1 iulie, când ţara sa şi-a deschis graniţele, şi a dat asigurări că Atena nu intenţionează să impună carantina.
Ministerul român de Externe reaminteşe că, din 15 iulie, la intrarea pe teritoriul Greciei prin vama Kulata-Promachonas, românii trebuie să prezinte atât formularul electronic Passenger Locator Form, disponibil pe site-ul travel.gov.gr, cât şi un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, efectuat în laboratoare acreditate cu maximum 72 ore înainte de momentul prezentării la frontieră. Ei pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302 106 774 035 şi Consulatului General la Salonic +302 310 340 088. Pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice +306 978 996 222 şi a Consulatului +306 946 049 076.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează o dezbatere online cu tema Modalitatea de accesare a finanțărilor nerambursabile oferite de DRP, în contextul deschiderii celei de-a doua sesiuni de depunere a proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Dezbaterea este programată pentru data de 27 iulie, la ora 18.00 şi va vea loc prin intermediul platformei Skype cu respectarea regulilor Chatham House. La întâlnire, care va avea o durată maximă de o oră şi jumătate, vor putea participa 20 de reprezentanți ai comunităților de români din afara granițelor.
În cadrul discuţiilor vor fi abordate subiecte precum modul în care se realizează decontul de cheltuieli, documentele justificative necesare şi procedura de depunere a proiectelor. DRP anunţă că participarea la dezbatere se va realiza în urma înscrierii la adresa de e-mail dezbatere@dprp.gov.ro, în limita locurilor disponibile. Înscrierile trebuie să conţină numele, prenumele și datele de contact ale participantului, țara și asociația pe care o reprezintă, precum și coordonatele contului de Skype. Pentru solicitarea de informații suplimentare se poate folosi acelaşi cont de e-mail dezbatere@dprp.gov.ro.
Filmul Maria, Regina României, lansat în 2019, va fi proiectat pe 24 iulie la Casa del Cinema din Roma la iniţiativa Accademiei di Romania, a Ambasadei ţării noastre în Italia și a asociației culturale ProEvent. Pelicula, în regia lui Alexis Cahill, prezintă un moment istoric crucial, primăvara anului 1919 – anul Conferinţei de Pace de la Paris. Actriţa Roxana Lupu interpretează personajul cheie Regina Maria, care a ştiut să îşi folosească toate atuurile pentru realizarea visului secular al românilor, înfăptuirea României Mari. Proiecția va avea loc cu subtitrare în limba italiană, iar accesul publicului va fi permis începând cu ora locală 20.00, pe baza rezervării făcute începând cu ora 19.00 la recepția arenei şi în limita locurilor disponibile. Accademia di Romania la Roma precizează că seara de film românesc se va desfăşura în conformitate cu regulile de protecție sanitară impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Expoziția Museikon – o istorie a icoanei transilvănene, ce reuneşte exponate din secolele 16-18 și prima jumătate a secolului al 19, a fost deschisă în interiorul cetății Alba Carolina, la baza bastionului Sf. Mihail din Alba Iulia. Manifestarea, organizată sub patronajul Ambasadei României în Spania şi al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, poate fi vizitată pe paginile de Facebook, Twitter și canalul de YouTube ale Institutului Cultural Român de la Madrid și ale partenerilor până pe 28 august.
Potrivit ICR Madrid, expoziţia, curatoriată de muzeograful Ana Dumitran de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, ia forma unui reportaj sugestiv în limba română, cu subtitrare în spaniolă, ce creează atmosfera unei vizite virtuale ghidate. În prezentarea video sunt incluse obiecte de patrimoniu, între care cea mai veche carte tipărită și păstrată în limba română, Evanghelia după Matei apărută în 1551 sau colecția de icoane a artistului Ioan Pop de la Făgăraș, unul dintre cei mai importanţi pictori pe sticlă de la mijlocul anilor 1800. Museikon este primul muzeu de artă sacră din România şi a fost inaugurat în 2017.