Jurnal românesc 17.07.2020
Eurodeputatul Victor Negrescu a anunţat că a depus la Parlamentul European petiţia Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană, insoţită de peste 50.000 de semnături de susţinere. Documentul cuprinde o descriere a situaţiilor în care drepturile lucrătorilor români au fost încălcate în contextul crizei COVID-19. Prin acest demers solicităm demararea unor anchete din partea instituţiilor europene pentru a vedea responsabilii pentru cele întâmplate, dar şi pentru a ne asigura că aşa ceva nu se va mai întâmpla, a afirmat Negrescu.
Sorin Iordan, 17.07.2020, 11:00
Eurodeputatul Victor Negrescu a anunţat că a depus la Parlamentul European petiţia Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană, insoţită de peste 50.000 de semnături de susţinere. Documentul cuprinde o descriere a situaţiilor în care drepturile lucrătorilor români au fost încălcate în contextul crizei COVID-19. Prin acest demers solicităm demararea unor anchete din partea instituţiilor europene pentru a vedea responsabilii pentru cele întâmplate, dar şi pentru a ne asigura că aşa ceva nu se va mai întâmpla, a afirmat Negrescu.
Europarlamentarul român a spus că îşi doreşte ca UE să îşi îmbunătăţească cadrul legal de protecţie a lucrătorilor sezonieri şi transfrontalieri, dar şi să reacţioneze clar atunci când guvernele iau decizii care conduc la astfel de situaţii. El apreciază că, prin măsurile pe care le-a luat, Guvernul României a generat unele dintre problemele semnalate de presă.
În contextul situaţiilor tot mai dese în care drepturile sezonierilor din UE nu sunt respectate, Comisia Europeană a publicat o serie de orientări destinate autorităților naționale, menite să garanteze drepturile, sănătatea și siguranța lucrătorilor sezonieri. Ministerul de Externe de la Bucureşti a salutat iniţiativa Executivului comunitar şi a transmis că aceasta răspunde demersurilor României privind elaborarea unor recomandări specifice pentru categoria lucrătorilor sezonieri mobili, care să le asigure protecţie socială şi sanitară, în special în contextul pandemiei generate de noul coronavirus.
Autorităţile din Belgia au inclus România pe lista statelor din zona portocalie de risc epidemiologic şi au revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul belgian pentru persoanele care efectuează călătorii neesenţiale, transmite ministerul român de Externe. Astfel, oamenilor care vin din ţări aflate în zona portocalie le este recomandată intrarea în autoizolare sau cel puţin limitarea contactelor fizice. De asemenea, li se recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariţiei unor simptome specifice infecţiei cu SARS-CoV2, să se adreseze medicului şi să efectueze un test molecular.
MAE precizează că restricţiile nu li se aplică persoanelor care călătoresc în interes de serviciu, dar că acestea sunt rugate să limiteze deplasările non-profesionale pe teritoriul Belgiei. Bucureştiul atrage atenţia că cetăţenii care intră din România în Belgia trebuie să completeze şi formularul Public Health Passengers Locator Form, disponibil la adresa dofi.ibz.be, secţiunea Travels (to and from Belgium).
Totodată, MAE le recomandă românilor care intenţionează să călătorească în Regat să consulte informaţiile publicate pe site-ul autorităţilor belgiene diplomatie.belgium.be. Ministerul le reaminteşte românilor că pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles +32 023 475 338, +32 023 450 040 şi +32 023 441 658. Pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice +32 023 440 854.
Mai mulţi turişti români din Grecia au fost confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus, informează Ministerul de Externe. Unul dintre aceştia se află la Salonic şi locuieşte alături de un alt conaţional recent depistat şi reconfirmat ca infectat cu SARS-CoV2, în urma efectuării unui nou test. Cei doi români sunt asimptomatici şi au fost plasaţi în carantină la domiciliu pentru 14 zile. Un alt român, aflat în insula Corfu, a fost la rându-i confirmat pozitiv în urma testului efectuat la intrarea pe teritoriul elen. Acesta a fost transferat într-o unitate hotelieră în care îşi va efectua carantina împreună cu un membru al familiei.
MAE transmite că Ambasada României la Atena s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în presa elenă cu privire la situaţia unui român aflat în localitatea Nafplio, care, în urma unor simptome asimilate COVID-19, a solicitat asistenţă medicală de specialitate. Potrivit informaţiilor obţinute, românul primeşte îngrijiri specifice într-o unitate spitalicească din Atena, cu care Ambasada României se află în contact.
Românii din Grecia pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302 106 774 035 şi Consulatului General la Salonic +302 310 340 088. Pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice +306 978 996 222 şi a Consulatului +306 946 049 076.
Românii care se îndreaptă spre Grecia şi aleg să-şi facă testele pentru COVID-19 pe teritoriul Bulgariei se vor afla sub incidenţa legislaţiei bulgare privind combaterea pandemiei, transmite Ministerul de Externe. Instituţia avertizează că oamenii care, în urma acestor testări, vor fi confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus, vor fi supuşi măsurilor aplicabile pe teritoriul Bulgariei, inclusiv în ceea ce priveşte plasarea în carantină sau autoizolare.
La ieşirea din România, conaţionalii completează o declaraţie prin care se obligă să respecte măsurile dispuse prin ordinele ministrului bulgar al Sănătăţii, îşi asumă riscul îmbolnăvirii şi călătoresc pe propriul risc. Varianta în limbile română şi bulgară a acestei declaraţii se găseşte pe site-ul mae.ro.
Bucureştiul reaminteşte că la intrarea în Grecia prin vama Kulata-Promachonas românii trebuie să prezinte pe lângă formularul electronic Passenger Locator Form şi un certificat de test negativ pentru infecţia cu SARS-CoV2, efectuat în laboratoare acreditate cu maximum 72 de ore înainte. MAE atrage atenţia că autorităţile de la Atena pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul elen, în funcţie de evoluţia numărului de infectări.