Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Jurnal românesc – 20.04.2020

O nouă linie telefonică de tip TelVerde va fi funcțională de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8.00 – 24.00, anunță Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Recomandarea este ca apelurile la 112 să fie făcute doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii legate de noul coronavirus sau pentru suport psihologic şi sprijin social, oamenii să apeleze cele două linii TelVerde, în funcţie de specificul informaţiilor solicitate.

Jurnal românesc – 20.04.2020
Jurnal românesc – 20.04.2020

, 20.04.2020, 17:35


Prin proiectul „Voluntarii Împreună” desfăşurat la nivelul DSU, va fi operaţionalizat un nou număr de telefon la care apelanţii pot beneficia de suport psihologic şi sprijin social. Numărul de telefon 0800070030 poate fi apelat gratuit din orice reţea de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8,00 – 24,00, precizează DSU într-un comunicat de presă transmis luni.


Acest număr este complementar celui dedicat exclusiv informării cetăţenilor despre COVID-19, precum şi platformelor #FiiPregatit şi #CeTrebuieSaFac, respectiv numărul TelVerde 0800800358, înfiinţat în 27 februarie la Institutul Naţional de Sănătate Publică.


Recomandarea este ca apelurile la 112 să fie făcute doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii legate de noul coronavirus sau pentru suport psihologic şi sprijin social, oamenii să apeleze cele două linii TelVerde, în funcţie de specificul informaţiilor solicitate.


Pentru o bună gestionare a situaţiilor de stres, tensiune, anxietate, singurătate, teamă, care pot interveni pe perioada pandemiei de COVID-19, operatorii TelVerde vor face legătura între apelanţi şi comunităţile suport care fac parte din proiect, astfel încât populaţia să primească răspunsul şi/sau sprijinul aferent situaţiei în care se regăseşte, menţionează sursa citată.



România urmează să primească, în scurt timp, un ajutor financiar american în valoare de 800.000 de euro. Ajutorul reprezintă asistenţă medicală şi vine în completarea operaţiunii de transport finanţate de SUA prin care au ajuns recent în ţară echipamente medicale de protecţie – anunţă ambasada acestei ţări la Bucureşti. Într-un comunicat semnat de ambsadorul Adrian Zuckerman este subliniată relaţia foarte strânsă dintre cele două ţări şi se exprimă încrederea că prin colaborare între state prietene şi partenere provocările din această perioadă vor fi depăşite cu bine. Anunţul vine la puţin timp după un mesaj adresat în limba română de ambasdorul american cu ocazia sărbătorilor de Paşte ortodoxe.



Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în România se vor produce începând de săptămâna aceasta peste 2 milioane de doze de Plaquenil. Acesta este un medicament împotriva malariei, dar care are potenţial de a trata şi pacienţii de COVID-19. Ministrul a precizat, la un post de televiziune, că în acest moment s-au importat 500 de kg de materie primă şi urmează producerea efectivă a comprimatelor în cauză. El a adăugat că există discuţii ca la Antibiotice Iaşi să se producă şi alte medicamente, care în acest moment ne sunt necesare. Toate stocurile de Plaquenil existente în România au fost distribuite pentru tratarea coronavirusului. În plus, românii au cumpărat masiv acest medicament pentru al avea în casă. Specialiştii avertizează însă că acest tratament nu trebuie administrat fără supraveghere medicală.



În perioada 18-19 aprilie 2020, prin punctele de frontieră se constată o scădere semnificativă a tranzitului de persoane şi turisme, de peste 90% faţă perioada similară a anului trecut, dar în acelaşi timp se menţine relativ constant tranzitul mijloacelor de transport marfă.

În perioada de referinţă, prin punctele de frontieră au efectuat formalităţile de control aproximativ 24.500 persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 16.700 mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 13.600 persoane cu 9.500 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 10.900 persoane cu 7.200 mijloace de transport. Cea mai tranzitată frontieră este în continuare frontiera comună cu Ungaria.


În această perioadă, formalităţile de frontieră au urmat aceeaşi procedură în sensul că, pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publica pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea controlului epidemiologic.


După încheierea formalităţilor şi stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, maşinile sunt preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locaţiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.



Ambasada României la Moscova a anunţat că a finalizat lista nominală a celor peste 20.000 de prizonieri de război şi civili deportaţi decedaţi în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse în perioada 1941-1956. Ambasadorul Vasile Soare afirmă că toţi cei care au lucrat la acest proiect au mulţumirea unei misiuni îndeplinite, că au reuşit să ofere unora dintre urmaşii acestora măcar posibilitatea să afle că bunicii şi străbunicii lor au fost identificaţi, pentru că mulţi nu ştiau nimic despre ei.


”Rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova în problematica prizonierilor de război şi victimelor române ale celui de al Doilea Război Mondial are o simbolistică aparte, dat fiind contextul marcării, în anul 2020, a 75 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale. Lista nominală, întocmită în ordine alfabetică, a celor 20.718 militari prizonieri de război şi civili “internaţi” români decedaţi şi înhumaţi în Rusia poate fi consultată pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la Relaţii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931. Lista este însoţită de Anexa “Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război şi internaţi” civili români decedaţi în anii 1941-1956”, anunţă reprezentanţa diplomatică.


Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse.

stiri-jurnal-romanesc-alb
Jurnal românesc vineri, 04 octombrie 2024

Jurnal românesc – 04.10.2024

România este primul stat care a reuşit să îşi aducă acasă o parte din cetăţenii din Liban – a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu....

Jurnal românesc – 04.10.2024
stiri-jurnal-romanesc-alb
Jurnal românesc joi, 03 octombrie 2024

Jurnal românesc – 03.10.2024

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a avut, recent, o convorbire telefonică cu secretarul de stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth...

Jurnal românesc – 03.10.2024
Jurnal românesc
Jurnal românesc miercuri, 02 octombrie 2024

Jurnal românesc – 02.10.2024

Pentru alegerile parlamentare vor fi deschise 18.900 de secţii de votare, iar în jur de 950 vor fi amenajate în străinătate, a anunţat, marţi,...

Jurnal românesc – 02.10.2024
România-SUA
Jurnal românesc marți, 01 octombrie 2024

Jurnal românesc  – 01.10.2024

„Luni s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur,...

Jurnal românesc  – 01.10.2024
Jurnal românesc luni, 30 septembrie 2024

Jurnal românesc – 30.09.2024

Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat importanţa accederii României la programul Visa Waiver. Aflată, în weekend, în...

Jurnal românesc – 30.09.2024
Jurnal românesc vineri, 27 septembrie 2024

Jurnal românesc – 27.09.2024

Instituţia arată că, până la data de 26 septembrie, 6.751 de alegători au optat pentru prezenţa la urne într-una din secţiile care vor fi...

Jurnal românesc – 27.09.2024
Jurnal românesc joi, 26 septembrie 2024

Jurnal românesc – 26.09.2024

Ministerul de Interne (MAI) a anunţat că a întreprins o serie de demersuri pentru accederea României în Programul Visa Waiver (PVW), printre...

Jurnal românesc – 26.09.2024
Jurnal românesc miercuri, 25 septembrie 2024

Jurnal românesc – 25.09.2024

Paris-Saclay ocupă prima poziţie în clasamentul universităţilor franceze şi locul al 12-lea în clasamentul mondial Shanghai 2024. Cooperarea...

Jurnal românesc – 25.09.2024

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company