Jurnal românesc – 11.12.2019
Institutul Cultural Român din Istanbul va acorda în premieră, pe 12 decembrie, premiile „Dimitrie Cantemir” pentru „consistentele cercetări în domeniul istoriei comune, pentru cercetările și publicațiile în domeniul muzicii cantemiriene și pentru promovarea literaturii române contemporane”. Laureaţii sunt trei specialişti în domeniul culturii de la Istanbul, dr. Mehtap Demir, conferenţiar în cadrul secției de Muzicologie a Conservatorului de Stat și membru fondator al Departamentului de Etno-muzicologie și Folclor, Mümin Yıldıztaş, scriitor, arhivist, cercetător şi director adjunct la Direcția de Cultură și Turism Istanbul şi Nermin Mollaoğlu, director al Agenției Literare Kalem din Istanbul. Reprezentanţa ICR din metropola turcă transmite că intenţionează astfel să recunoască meritele personalităților care activează în mediul academic și prin a căror strădanie sunt promovate opera lui Cantemir și cultura română.
Sorin Iordan, 11.12.2019, 12:01
Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu va reprezenta România la Festivalul Europalia cu piesa „Povestea prinţesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete. Potrivit Institutului Cultural Român, reprezentaţiile vor avea loc pe 17, 18 şi 19 decembrie la centrul cultural Les Halles de Schaerbeek din Bruxelles, în Belgia. Spectacolul are la bază un scenariu semnat de Silviu Purcărete, inspirat din piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. „Povestea prinţesei deocheate” a primit în acest an Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2018 în România, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal – Ofelia Popii şi Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie – Dragoş Buhagiar. Piesa va fi jucată şi în 2020 la Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo. Reprezentaţiile de la Bruxelles au loc în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Europalia, care se desfăşoară până în februarie 2020, şi la care România este tară invitată de onoare.
Expoziţia „Lumea lui Adam”, a pictorului Florin Petrachi, este găzduită de Galeria Macadam a Institutului Cultural Român din Paris până pe 31 decembrie. Manifestarea cuprinde 15 lucrări care fac referire la Grădina Raiului, realizate atât în ulei pe pânză cât și din colaje, toate zămislite în atelierul din Paris al artistului. Florin Petrachi este originar din Iași. A urmat cursurile Universităţii Naționale de Artă „George Enescu”, ale Facultăţii de teologie ortodoxă, deţine un master în pictură şi este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iaşi. A avut mai multe expoziții personale și colective, începând cu 2010, la București și Iași, și este laureatul Premiului pentru pictură, acordat în 2013 de UAP Iasi, și al Premiului pentru excelență în arte vizuale „Dan Hatmanu”, primit anul acesta pentru albumul de artă „Cristian Diaconescu – Zbor. Tăcere. Gol”. Expoziția din capitala Franţei este curatoriată de Maria Bilaşevschi.
Filmul „Război pe calea undelor”, în regia lui Alexandru Solomon, va fi prezentat pe 13 decembrie la Accademia di Romania din Roma, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere care îl are ca invitat special pe ambasadorul României în Germania și protagonist în cadrul filmului, Emil Hurezeanu. Documentarul, în limba română cu subtitrări în engleză, spune povestea din culisele filialei românești a Radio Europa Liberă, un critic acerb al regimului Ceauşescu. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Italia şi cu reprezentanţa diplomatică a ţării noastre în Germania. Participarea este posibilă exclusiv pe bază de rezervare la adresa roma.events@mae.ro.
Expoziţia „Instant Replay – O revoluţie cadru cu cadru”, dedicată Revoluţiei Române din decembrie 1989, este deschisă de Ambasada României la Roma în Complexul Vicolo Valdina din Camera Deputaţilor a Parlamentului Italiei. Manifestarea, realizată cu sprijinul RAI Teche şi al Televiziunii Române, prezintă imagini care au fost transmise la principalele televiziuni italiene în timpul evenimentelor din 1989 din România. Printre invitaţii ceremoniei de inaugurare se află ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, fost jurnalist la Radio Europa Liberă în acea perioadă şi ambasadorul ţării noastre în Italia, George Bologan. Expoziţia poate fi vizitată până pe 13 decembrie.