Jurnal românesc – 24.06.2019
Ambasada României în Marea Britanie şi-a lansat o nouă pagină de Internet, disponibilă la adresa www.ambasada-romaniei.co.uk. Pagina are şi o versiune optimizată pentru dispozitivele mobile. Potrivit misiunii diplomatice a României la Londra, noul site web a fost conceput drept un instrument modern de informare a românilor care călătoresc sau trăiesc în Regatul Unit. Acesta reorganizează informaţiile de o manieră în care accesul celor interesaţi să fie mai uşor, iar informaţiile să fie găsite mai rapid. Noua pagină conţine secţiuni cu informaţii utile, precum Servicii consulare, Brexit, Muncă şi protecţie socială în Regatul Unit, Comunitatea românească şi altele. Ambasada României reaminteşte că pentru informarea cetăţenilor foloseşte şi comunicarea prin platformele reţelelor sociale Facebook, Twitter şi Instagram.
Sorin Iordan, 24.06.2019, 12:16
Românii sunt cei mai numeroşi cetăţeni străini înregistraţi la Securitatea Socială din Spania, scrie Ziarul Românesc, care citează date oficiale ale autorităţilor de la Madrid. Peste 360.000 de conaţionali figurau, în luna mai, în evidenţele Ministerului Muncii, Migrației și Securității Sociale, urmaţi de marocani – aproape 280.000, italieni – peste 126.000 şi chinezi – peste 106.000. Conform cifrelor, în mai 2019 a fost atinsă o cifră record de angajați străini înregistrați în Spania – 2.155.000, cu peste 151.000 mai mulţi decât în anul precedent, adică o creștere de 7.54 de procente. Recordul precedent fusese înregistrat înainte de criza economică din 2009, în iulie 2008, când în Spania erau angajați 2.151.000 de străini. Cei mai mulți angajați străini sunt concentrați în Catalonia, Madrid, Andaluzia și Valencia. Comunitatea românească din Spania, despre care neoficial se credea că numără aproape 1 milion de membri, a scăzut puternic în ultimii ani şi se situa la 583.000 la 1 ianuarie 2019, în scădere de la 676.000 la 1 ianuarie 2018, potrivit Institutului Național spaniol de Statistică de la Madrid. În ultimii ani, mii de români s-au întors în ţară sau au plecat în Marea Britanie şi Germania.
Îmbunătăţirea procesului de vot în diaspora și dificultățile întâlnite în organizarea alegerilor din 26 mai au fost temele discutate la dezbaterea organizată, la Dublin, de „Grupul Românilor din Irlanda” la care au participat ambasadorul României în Irlanda, Manuela Breazu, şi subsecretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Victor Ionescu. Acesta le-a vorbit celor prezenţi despre înființarea Comisiei Parlamentare speciale pentru elaborarea, modificarea și completarea codului electoral în diaspora, ale cărei lucrări se desfăşoară zilele acestea la Bucureşti, și despre drepturile, libertățile și responsabilitățile românilor în calitate de cetățeni europeni, transmite MRP. Printre propunerile înaintate în vederea facilitării votului peste hotare se numără extinderea votului prin corespondenţă la toate tipurile de alegeri precum şi organizarea scrutinelor în străinătate pe durata multor zile. Peste 375.000 de voturi valabile au fost înregistrate în diaspora la alegerile europarlamentare din 26 mai, însă mii de români nu au apucat să voteze din cauza aglomeraţiei.
20 de profesori care predau limba română sau ţin cursuri în limba română, în Voievodina, Serbia, participă în perioada 24-28 iunie la cursuri de perfecţionare a cadrelor didactice organizate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Stagiul de perfecționare are două teme majore, Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară, iar cursurile sunt susţinute de profesori de la Inspectoratul Școlar General Timiș. Cu acest prilej, profesorii din Voievodina vor avea ocazia să viziteze diferite obiective turistice din municipiul Timișoara. Acțiunea se încadrează în Programul de Educație „Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.