Jurnal românesc – 04.06.2019
Sorin Iordan, 04.06.2019, 12:12
Biroul Electoral Central a anunţat că, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor europarlamentare, Partidului Naţional Liberal îi vor reveni 10 mandate, Partidului Social Democrat – 9 mandate, iar Alianţei 2020 USR PLUS – 8 mandate. De asemenea, Pro România, Partidul Mişcarea Populară şi Uniunea Democrată Maghiară din România vor avea câte doi reprezentanţi în legislativul european.
Liberalii care vor reprezenta România în Parlamentul European sunt Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi şi Marian Jean Marinescu. Echipa social-democraţilor este alcătuită din Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Adrian Benea şi Victor Negrescu.
Din partea Alianţei 2020 USR PLUS au obţinut mandate Dacian Cioloş, Cristian Ghinea, Dragoş Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoş Tudorache, Nicolae Ştefănuţă, Vlad Botoş şi Ramona Strugariu. Pro România a obţinut mandate pentru Victor Ponta şi Corina Creţu, UDMR pentru Iuliu Winkler şi Lorant Gyorgy Vincze, iar PMP pentru Traian Băsescu şi Eugen Tomac. 49,26% din românii cu drept de vot, adică peste 9.350.000, s-au prezentat la urne pe 26 mai pentru a-şi alege reprezentanţii la Bruxelles şi Strasbourg.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Victor Alexeev s-a aflat în Serbia, unde a avut o întrevedere cu primarul localității Petrovac, Dusko Nedinic, cu care a discutat despre realizarea de înfrățiri între primăriile din Petrovac, Veliko Gradiste și Kucevo şi instituţii omoloage din România. Oficialul s-a deplasat şi la primăria din Svilajnac unde a participat la proiectul educațional internațional „De la Timoc la Tisa și la Nistru”, care își propune să creeze o platformă de dezbateri cu privire la problemele cu care se confruntă românii din afara granițelor.
Victor Alexeev a participat apoi, alături de Ambasadorul României în Serbia, Oana Cristina Popa, la Festivalul Etnologic de la Belgrad. În încheierea vizitei, oficialul român a participat la conferința „Sinonimia vlah/român. Limba română în Valea Timocului”, organizată la Bor de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Evenimentul, la care au participat clerici ai bisericii ortodoxe române din teritoriu, etnici români și membri ai mediului asociativ românesc, a fost prilejuit de sărbătoarea Zilei Românilor de Pretutindeni.
Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, aflat în vizită în Republica Moldova, a declarat că Uniunea Europeana este interesată ca la Chişinău să existe un guvern stabil şi o majoritate solidă în Parlament. Potrivit Radio Chişinău, oficialul european a afirmat că în cazul unor alegeri anticipate există riscul ca Fondul Monetar Internaţional să suspende susţinerea financiară pentru Republica Moldova, iar acest lucru s-ar putea reflecta şi asupra asistenţei pe care o oferă Uniunea Republicii Moldova.
„E firesc în democraţie să fie creat un guvern de coaliţie şi să existe anumite concesii din partea fiecărui partid (…) Niciunul dintre cele trei partide nu trebuie exclus din negocieri”, a spus comisarul european cu referire la procesul de formare a noului guvern. Johannes Hahn a adăugat că viitorul executiv moldovean trebuie să rămână angajat în respectarea democraţiei, statului de drept, libertăţii, pluralismului de opinie şi faţă de angajamentele-cheie pe care Republica Moldova le are conform Acordului de Asociere.