Jurnal românesc – 21.05.2019
Sorin Iordan, 21.05.2019, 12:21
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că românii din străinătate vor putea transfera bani în ţară fără plata comisioanelor prin sucursale CEC Bank ce vor fi înfiinţate peste hotare. „CEC-ul va lansa cât de curând un pachet de măsuri care să vizeze deschiderea de sucursale, de birouri în afara ţării, unde trăiesc comunităţi importante de români, pentru ca aceştia să-şi poată deschide dacă doresc într-un mod mult mai facil conturi şi să folosească aceste birouri de transfer fără comisioane”, a spus Teodorovici. Ministrul a mai anunţat că autorităţile vor iniţia şi alte demersuri prin care să se creeze facilităţi pentru românii din diaspora, măsuri despre care oficialul a afirmat că se vor concretiza la finalul lunii mai, începutul lui iunie.
Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, la Kiev, la ceremonia de învestitură a noului președinte al Ucrainei, Volodîmîr Zelenski. Oficialul român a avut o întrevedere bilaterală cu şeful statului vecin, căruia i-a transmis sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei „în granițele sale recunoscute internațional”. Ana Birchall a abordat şi situația drepturilor comunităţii române din Ucraina şi a subliniat rolul de punți de legătură pe care îl joacă minoritățe celor două ţări. Atât vice-premierul român cât şi preşedintele ucrainean au evidențiat importanța identificării unor soluții privind drepturile etnicilor români din Ucraina.
În statul vecin a intrat recent în vigoare o Lege privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieţii publice. Documentul, promulgat pe final de mandat de fostul preşedinte Petro Poroşenko, a stârnit nemulţumirea românilor din Ucraina. Aceştia, în număr de 410.000, reprezentând a treia etnie ca pondere în ţara vecină, au transmis că noua lege le „reduce substanțial drepturile la educație şi informaţie în limba maternă” şi i s-au adresat Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, căruia i-au solicitat să ia toate măsurile necesare pentru a le proteja drepturile.
Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță, a declarat pentru Agenţia Moldpres că, deşi după alegerile europarlamentare echilibrul de forţe între partidele din legislativul european se va schimba, cu certitudine cei 32 de reprezentanţi ai României vor sprijini parcursul european al Republicii Moldova. „Avem dorinţa sinceră de a ajuta parcursul european al Chişinăului”, a afirmat diplomatul.
„România are 32 de voturi ce contează în absolut orice configuraţie de forţe politice. Noi vrem şi vom fi avocaţii Republicii Moldova la UE, însă trebuie să primim semnale clare şi de la Chişinău. Ne dorim ca Republica Moldova, indiferent de culoarea viitorului guvern, să rămână orientată către vest şi să îşi menţină vectorul european”, a adăugat Daniel Ioniță. Scrutinul pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European va avea loc pe 26 mai. În Republica Moldova vor fi deschise 36 de secţii de vot din totalul de 441 care vor fi organizate în afara graniţelor României, iar pentru a putea vota, alegătorii cu cetâţenie română de dincolo de Prut trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Lilla Debelka a fost prezentă în Statele Unite ale Americii la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului „Romania Day Broadway 2019”, care reunește români de pe continentul Nord-American, dar și din Europa. La manifestare au participat oameni de afaceri, lideri ai comunității româno-americane, conducători ai bisericii ortodoxe române și ai mass-media româneşti locale, iar printre invitaţi s-au numărat ambasadorul desemnat al SUA în România, Adrian Zuckerman, şi ambasadorul României la ONU, lon Jinga. „Am simțit aici o bună integrare a comunității românești și un interes major de păstrare a tot ceea ce este specific țării noastre”, a declarat Lilla Debelka. Festivalul „Romania Day Broadway 2019” a fost organizat de Asociația „Romanian American Business Council”, de Fundaţia Culturală „Frații Minovici” și firma de consultanţă financiară „MIC & Associates” din New York.