Jurnal românesc – 03.04.2019
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, cu care a discutat despre reformele întreprinse recent de cele două ţări în domeniul educaţiei. Ecaterina Andronescu a subliniat necesitatea menţinerii la standarde adecvate a învăţământului în limba maternă pentru minoritatea română din Ucraina. Oficialul român şi-a exprimat disponibilitatea pentru organizarea unei întâlniri cu omologul ucrainean, Lilia Hrinevich, în vederea identificării unor soluţii concrete pentru finalizarea negocierilor protocolului de colaborare bilaterală în domeniul educaţiei şi menţinerea învăţământului în limba maternă pentru românii din ţara vecină.
Sorin Iordan, 03.04.2019, 12:18
Europarlamentarul Siegfried Mureşan solicită Guvernului să depună „urgent” candidatura pentru găzduirea de către România a Autorităţii Europene a Muncii. El aminteşte că, pe 14 martie, Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene a lansat procedura pentru alegerea sediului nou-înfiinţatei entităţi. „România are o nouă oportunitate de a găzdui în premieră o instituţie a Uniunii Europene. (…) Cer Guvernului României să pregătească de urgenţă o candidatură serioasă pe care să o depună în termenul stabilit. Ţara noastră porneşte cu cele mai mari şanse să găzduiască această nouă agenţie fiind unul dintre cele 5 state membre care nu găzduiesc nicio instituţie a Uniunii Europene, alături de Bulgaria, Croaţia, Cipru şi Slovacia. În plus, dintre toate aceste state, România are cea mai mare întindere şi o populaţie mai mare decât toate celelalte 4 state la un loc”, a declarat eurodeputatul. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 6 mai, iar decizia ar urma să se ia prin vot în Consiliul privind Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori din data de 13 iunie.
Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici, a declarat, la Bucureşti, că pe fondul incertitudinilor privind viitorul tranzitului de gaze spre Balcani pe teritoriul Ucrainei și al Republicii Moldova este foarte important ca până la finele acestui an gazoductul Ungheni-Chișinău să fie operațional. Oficialul s-a întâlnit cu conducerea Transgaz căreia i-a transmis că asigurarea unei rute alternative de livrare a gazelor naturale este indispensabilă pentru Republica Moldova. Chiril Gaburici a subliniat că prin construcția conductei vor fi create condiții de competitivitate în sector, astfel încât consumatorii casnici să aibă parte de tarife mai mici, iar agenților economici să li se ofere posibilitatea de a se dezvolta. Radio Chişinău transmite că gigantul rus Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze pe teritoriul acestei țări. În aceste condiții, autoritățile moldovene au decis urgentarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău pentru a putea cumpăra gaze din România.
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură din Constanţa şi Asociaţia Industriaşilor din Bulgaria au lansat portalul informaţional jobmobility.info. Portalul cuprinde o hartă economică, cataloage de competenţe pentru ocupaţii cu potenţial de mobilitate din sectoarele economice cheie din regiunea transfrontalieră România-Bulgaria, instrumente de evaluare a competenţelor, e-training-uri specializate, informaţii despre locuri de muncă vacante din regiune şi o secţiune cu informaţii utile, pe de o parte persoanelor care doresc să lucreze în zona transfrontalieră şi pe de altă parte companiilor care caută oportunităţi de angajare a personalului de peste graniţă. Cu o valoare totală de aproape 600.000 de euro, proiectul a fost cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.