Jurnal românesc – 27.03.2019
Sorin Iordan, 27.03.2019, 12:38
Președintele României Klaus Iohannis a declarat la întâlnirea cu primarii de orașe de pe ambele maluri ale Prutului că Republica Moldova rămâne o preocupare a sa. „Au fost comunități sprijinite, reabilitate grădinițe, s-au adus microbuze școlare. Ajutor a fost și este în continuare, fiindcă noi ne vedem ca actor principal în parcursul european al Republicii Moldova”, a afirmat Iohannis. Preşedintele a încurajat autoritățile locale să colaboreze la nivel asociativ, dar și la nivel de comune sau orașe înfrățite şi i-a asigurat pe aleșii locali că se va implica atunci când va fi vorba de interesele comunităților locale.
Principalele subiecte abordate la dezbaterea „Viitorul orașelor românești în contextul european al conceptului de dezvoltare locală” au fost promovarea intereselor autorităților locale, un dialog eficient între administrația locală și cea centrală şi importanța descentralizării. Potrivit Radio Chişinău, reprezentanţii Congresului Autorităților Locale din Moldova au mulțumit pentru sprijinul pe care România îl oferă Republicii Moldova și și-au manifestat interesul privind identificarea unor noi modalități de colaborare între administraţiile publice locale din cele două ţări.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că întrevederile pe care le-a avut cu oficiali americani în cadrul vizitei efectuate în SUA în perioada 23-26 martie „au repus România pe harta mondială”. Prim-ministrul român s-a întâlnit la Washington cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, cu secretarul pentru comerţ, Wilbur Ross, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Viorica Dăncilă a reiterat faptul că SUA sunt partenerul strategic care asigură securitatea României.
„Faptul că se vorbeşte de România în Statele Unite ca despre un stat prieten, un stat în care companiile americane trebuie să investească mai mult, un stat în care Guvernul României a creat val de încredere pentru investiţiile americane şi israeliene este un lucru foarte important”, a mai spus Dăncilă. Premierul a menţionat că Nancy Pelosi a acceptat invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, de a veni în România şi a anunţat că reprezentanţii marilor companii din SUA şi-au arătat deschiderea de a investi în ţara noastră „într-un interval scurt de timp”.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a stabilit că startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, va avea loc pe 27 aprilie. „Campania electorală începe în ziua de 27 aprilie 2019, la ora 0,00, şi se încheie pe 25 mai 2019, ora 7,00”, se precizează în anunţul CNA. Guvernul a stabilit oficial ziua de 26 mai pentru desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European şi data limită de 28 martie pentru depunerea candidaturilor.
Partidele politice depun în aceste zile listele de candidaţi la Biroul Electoral Central. Principalii competitori pentru cele 33 de mandate în legislativul european, ce revin României dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, sunt PSD, PNL, Alianţa 2020 USR- Plus, ALDE, Pro România, UDMR şi PMP. În România, precedentele scrutine pentru Parlamentul European nu au stârnit foarte mare interes în rândul cetăţenilor cu drept de vot. În 2009, participarea a fost de doar 27,67%, iar în 2014, de 32,44%. Anul acesta, se întrevede posibilitatea organizării unui referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat intenţia de a supune votului o tematică de actualitate, cel mai probabil din domeniul justiţiei, şi a invitat deja la consultări reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai magistraţilor.