Jurnal românesc – 04.02.2019
Sorin Iordan, 04.02.2019, 12:10
Campania de informare desfăşurată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni privind accesarea de fonduri nerambursabile a ajuns în Portugalia, la Lisabona. Delegaţia condusă de secretarul de stat Alina Hagima, căreia i s-a alăturat ambasadorul Ioana Bivolaru, s-a întâlnit cu reprezentanții mediului asociativ românesc, ai clerului și ai presei de limba română, cărora le-a prezentat condiţiile de eligibilitate şi etapele necesare depunerii de proiecte. Oficialii MRP s-au deplasat apoi în Spania, țară care găzduiește una din cele mai importante comunități românești din Europa, peste 1 milion de persoane. Alina Hagima a desfăşurat sesiuni de informare la Sevilla și Madrid, ocazie cu care a prezentat şi principalele linii de activitate ale ministerului precum și proiectele inițiate în 2018 și care continuă anul acesta.
O altă delegaţie a MRP a mers în Irlanda şi în Marea Britanie, unde au avut întrevederi cu reprezentanții comunităţilor de români din Dublin, Manchester și Londra. Directorul Direcției Juridice și Proiecte pentru Comunități din cadrul Ministerului, Ana Maria Bud, a prezentat procedura actuală de acordare de finanțări nerambursabile și a răspuns întrebărilor și comentariilor celor prezenţi. Totodată s-a discutat despre importanța coagulării mediului asociativ românesc și a fost remarcată deschiderea instituţiilor locale de a colabora cu asociaţiile şi bisericile românești pentru proiecte, în special, cu caracter social. Potrivit datelor oficiale, peste 400.000 de români sunt înregistrați în Marea Britanie şi aproximativ 80.000 în Irlanda. Campania de informare va continua, în perioada imediat următoare, în Italia, la Roma şi Torino.
Nouă destinaţii cu profil de ecoturism din România şi 37 de companii au participat, în perioada 31 ianuarie – 3 februarie, la Târgul de Turism „Destinations” de la Londra, al cărui partener principal a fost AER – Asociaţia de Ecoturism din România. Peste 80.000 de vizitatori au văzut, au discutat şi au citit despre România în cadrul acestei manifestări expoziţionale. Cele nouă destinaţii cu profil ecoturistic promovate de Asociaţie în 2019 sub brand-ul Discover Eco-Romania au fost Ţara Haţegului – Retezat, Ţara Dornelor, Eco-Maramureş, Pădurea Craiului – Apuseni, Ţinutul Zimbrului – Neamţ, Colinele Transilvaniei, Băile Tuşnad şi Împrejurimile, Delta Dunării şi Piatra Craiului – Braşov.
„Ne dorim să atragem turiştii în destinaţiile ce se dezvoltă în armonie cu localnicii şi natura locului. Afacerile promovate au o calitate excepţională a produsului turistic, dar şi o responsabilitate specială pentru mediul natural şi social. Aceste oferte sunt extrem de căutate de publicul britanic şi nu numai”, a declarat directorul AER, Bogdan Papuc. România este printre primele ţări din lume care aplică un standard pentru evaluarea destinaţiilor de ecoturism adaptat după criteriile Consiliului Mondial al Turismului Durabil şi administrat de Ministerul Turismului. Rolul Asociaţiei de Ecoturism din România este de a promova şi dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea naturii şi a veni în sprijinul comunităţilor locale din zonele cu valoare naturală.
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră transmite că, în ultimele 24 de ore, graniţa României a fost tranzitată de peste 142.000 de persoane, aproximativ 65.000 pe sensul de intrare şi 77.000 pe cel de ieşire, şi de peste 36.000 mijloace de transport, 16.600 pe sensul de intrare şi 19.700 pe sensul de ieşire din ţară. Poliţia reaminteşte de existenţa aplicaţiei on-line „Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional”, ce poate fi accesată la adresa www.politiadefrontiera.ro/traficonline şi care prezintă timpii de aşteptare actualizaţi în permanenţă.
Autorităţile informează că, în perioada menţionată, au fost constatate 39 fapte ilegale săvârşite atât de cetăţeni români cât şi străini, iar amenzile aplicate depăşesc 7.900 de lei. Totodată, pentru că nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, 8 cetăţeni români au primit interdicţie de ieşire din ţară iar unui număr de 28 de cetăţeni străini nu li s-a permis intrarea în România.